Ett gammalt österrikiskt recept som jag översatt. Fyllningen finns nu för tiden färdig i 250 g påsar men tyvärr inte i Sverige. Min österrikiska kusin gjorde tummen upp! Min barndoms strudel.
Instruktioner
- Häll mjölet i en vidbottnad bunke och gör en grop i mitten, precis som när man gör hemgjord pastadeg. Smula ner jästen och tillsätt lite av florsockret tillsammans med några matskedar mjölk.
- Blanda med fingrarna ihop till en lös fördeg som beströs med mjöl. Lämna det övriga mjölet runt gropen orört tv. Det blir sprickor i mjölet när fördegen jäst färdigt.
- Blanda ner öviga ingredienser till degen och arbeta den väl tills den släpper bunken. Låt den vila en stund.
- Till fyllningen blandas ingredienserna och hettas upp till strax under kokpunkten och måste därefter svalna. Smaka av den. Min mor gjorde därför fyllningen dagen innan. Blir den för tunn eller för tjock kan ytterligare ströbröd eller mjölk tillsättas. Den ska vara som en mandelmassefyllning, bredbar men inte rinnig.
- Dela degen i två delar och kavla ut till en lillfingers tjocklek. Fördela fyllningen men bred inte ända ut till kanten. Rulla ihop till en fast rulle och nyp ihop degen noga så ingen fyllning rinner ut. Lägg dem glest med skarven neråt på en bakpappersklädd plåt. Platta till dem en aning och nagga med en gaffel.
- Jäs i 30-40 minuter och pensla med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i 40-45 minuter beroende på din ugn.
Publicerat den
5 april 2009
Kommentarer
Skriv kommentar
Lite knepig att göra, men väl värd besväret. Mina vänner var mycket impade. Väldigt kul att kunna bjuda på andra länders delikatesser.
vart köper man 25og vallmö?och kvarn till att mala fint?tack på förhand.