En härlig paj med frasig maräng och rikligt med röda vinbär. Namnet den fått är väl funnet - den känns som om man svävar på moln nr man smakat första tuggan.
Instruktioner
- Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 225 grader. Hacka samman vetemjöl, matfett och socker, gärna i matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop allt till en deg.
- Tryck eller kavla ut degen i en form, ca 25 cm i diameter. Fäst ev en remsa aluminiumfolie runt kanten så att degen inte glider ner under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
- Gör fyllningen: Skölj, torka av och rensa vinbären. Ta av bären från stjälkarna med en gaffel.
- Vispa äggvitorna till riktigt fast skum, gärna med elvisp. Tillsätt strösocker och vaniljsocker, lite i taget, under vispning.
- Vänd försiktigt ner bären i äggvispet. Fyll pajskalet med marängsmeten.
- Grädda pajen mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills marängen är fast på ytan men fortfarande krämig i mitten. Låt pajen svalna något innan den garneras med siktat florsocker och citronmeliss.
- Frasig maräng: Ett bra knep för att vara säker på att få en frasig maräng är att tillsätta 1 krm ättika eller ½ tsk pressad citronsaft när äggvitorna ska vispas upp.
Publicerat den
18 december 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Min paj blev jättemisslyckad :( Bären saftade så mycket att det bara blev soppa av allt. Hjälp?