Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Monicas lussebullar med smält choklad och kardemumma

 
  • Serverar: 35-40 portioner
Skriv ut

Riktigt goda Lussebullar med inslag av mandelmassa och kardemumma. Dessa härligt saftiga och fluffiga bullar har piffats till med smält choklad. Till dessa hade jag vit choklad, givetvis kan man byta ut den mot annan choklad. Eller skippa chokladen helt!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll upp vatten i en skål och tillsätt russinen.
  2. Smula jästen i en bunke och riv ner mandelmassan med hjälp av ett rivjärn.
  3. Lägg i smöret, sockret och saffranet i en panna och smält på svag värme.
  4. Tillsätt kesellan och mjölken, värm upp på svag värme tills blandningen är fingervarmt.
  5. Häll blandningen över jästen och mandelmassan. Rör om väl tills både jästen och mandelmassan har smält ner helt.
  6. Tillsätt sirapen.
  7. Rör ner mjölet, salt och bakpulver.
  8. Degen ska jäsa under bakduk i 45 minuter. Låt degen jäsa på en varm plats, tex nära spisen.
  9. Klä plåtar med bakplåtspapper.
  10. Häll ut degen på arbetsbänken och knåda den ordentligt med lite mjöl. Var försiktig så det inte blir för mycket mjöl. För bästa resultat för de här bullarna är när degen är lite klibbig, men så pass fast så den inte fastnar i arbetsbänken.
  11. Dela degen i små bollar. Rulla ut varje boll till "spagettin" och forma därefter bullarna efter tycke och smak.
  12. Låt bullarna jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna bredvid spisen.
  13. Slå på ugnen på 225 grader.
  14. Häll russinen i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt.
  15. Peta in russinen i bullarna och pensla dem med äggvita.
  16. Grädda i mitten av ugnen i 9-10 minuter. Håll lite koll medans de är inne i ugnen. Bullarna får inte vara inne för länge. Låt bullarna svalna av helt.
  17. Smält chokladen i ett vattenbad. Ringla chokladen över bullarna. Låt bullarna stå en stund till så att chokladen får stelna.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.