Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Monikas ljuvliga fläskfilégratäng

(60 kommentarer)  
Monikas ljuvliga fläskfilégratäng Monikas ljuvliga fläskfilégratäng Monikas ljuvliga fläskfilégratäng Monikas ljuvliga fläskfilégratäng
  • Serverar: 6-7 portioner
  • Tid: 1 timme 15 minuter
Skriv ut

Ljuvligt god gratäng! Min favorit nr 1.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tvätta och skiva champinjonerna. Skiva purjolöken i 1 cm tjocka skivor. Tvätta, kärna ur och hacka paprikan.
  2. Putsa filén fri från fett och hinnor, skär den i 1 cm-tjocka skivor.
  3. Lägg lite smör i stekpannan och låt det få gyllene färg. Krydda filén med lite salt och rosépeppar och bryn den hastigt. Ta upp köttet och lägg på ett fat.
  4. Bryn champinjonerna i lite smör. Lägg i purjolöken och paprikan och låt det steka med tillsammans med champinjonerna så det blir mjukt och glansigt utan att det tar färg.
  5. Späd med grädde, crème fraiche, chilisås och mjölk. Lägg i senap, kalvfond och soja. Låt koka några minuter, lägg sedan ned köttet och låt sjuda ca 15-20 minuter.
  6. När det puttrat färdigt: Rör ned osten och smaka av med mera salt och kryddor om det behövs.
  7. Häll fläskfilégrytan i en ugnsfast form. Strö på lite jordnötter och därefter ost och gratinera i ugnen cirka 10 minuter i 225 grader, eller tills osten smält och fått färg.
  8. Under tiden rätten står i ugnen: Klipp baconen på mitten och knaperstek baconet i het stekpanna och låt rinna av på hushållspapper.
  9. Till sist! Ta ut rätten från ugnen och fördela baconet på rätten.
  10. Servera med kokt potatis eller ris.
  11. Servera en god grönsallad, svart vinbärsgelé och hemmagjord pressgurka till denna rätt. MUMS!

Liknande recept

Kommentarer (60)

  • Christina56 3 december 2008

    Högsta betyg från mig och min familj. Jag blandade i tunna skivor morötter. Det blev krispigt och gott.

  • nrdin 6 december 2008

    När ska jordnötterna i tro? :-)

  • sturesson 8 december 2008

    Jordnötterna ska strös på innan du gratinerar rätten. Det står i receptet.

  • pippi1940 28 december 2008

    5-6 champinjorer låter lite - menar du 5-6 hekto?? pippi1940

  • barabbas 6 januari 2009

    Hej och Gott Nytt År. Vill bara tacka för fläskfilegratängen den var mycket goood har haft bjudningar på den och alla tyckte om den . Har redan gjort den 3 ggr och kommer att fortsätta. Tack så mycket.

  • Lisa80 8 januari 2009

    Tack för ett toppen recept!!! Har bjudit vänner på rätten och det blev succé!!!

  • Hannananas 23 januari 2009

    Jättegott!

  • madmax 24 januari 2009

    Supergott!! Kommer garanterat att göra denna rätt fler gånger. Väldigt uppskattat av alla middagsgästerna...=)

  • simson666 25 januari 2009

    fick denna rätt hos min son kanongod kommer att laga den själv och bjuda mina vänner nästa träff

  • Nallepuh13 7 mars 2009

    Tack snälla Monika46 för det här jättegoda receptet. Jag lovar jag kommer att göra om det många gånger. TOPPENGOD fläskfilégratäng!!

  • SofieJa 10 mars 2009

    Helt ok, men lite för många olika smaker blandade för min del. Men jag kommer nog att göra den fler gånger men då ta bort några av ingredienserna. Receptet skapade bra ideér till fortsatt matlagning.. tackar...

  • mira-46 14 mars 2009

    Den här gratängen var underbart god, enkel att göra men jag avstod från jordnötterna.Den här kommer jag att göra fler gånger

  • Basselina 7 april 2009

    Den här gratängen var verkligen riktigt god! Jag använde inga jordnötter men strödde på lite extra vällagrad ost innan gratineringen. SUPERGOTT! Dessutom bekvämt eftersom rätten går bra att förbereda redan dagen innan. Tackar, tackar för ett mycket bra recept!

  • tottemaja 29 juni 2009

    Jättegod rätt! Lite roligt med jordnötter till fläskfile, det blev lite annorlunda men gott! Kommer att göra den här rätten igen, den var lätt oxå.

  • heskriv 18 september 2009

    Toppen. Jag älskar bra recept som går att förbereda. Tack för detta recept. En liten ändring dock; Jag stekte filén nästan (bara nästan) färdig och lade den i botten på formen. Sen gjorde jag resten och hällde över. Dagen därpå när det var dags att gratinera strödde jag över cashewnötter och riven ost. Jag glömde ta tiden i ugnen. Prövade en bit och jag tror det var cirka 10-12 minuter. Sen knaperstekt bacon ovanpå vid serveringen. Det här ska jag göra flera gånger.

  • Sommarsemester 19 september 2009

    Supergott och enkel att göra. Går att förbereda om man ska ha gäster på kvällen. Ett recept att spara och vara rädd om så man kan göra den många många många gånger.

  • Makedonka 25 september 2009

    hej jag undrar vad du har i den där gurksalladen, den ser så good ut? vad har du i den?

  • gudrunsm64 17 oktober 2009

    Hej, Monika! Tack för ett SUPERRECEPT! !!! Jag har tillagat rätten tidigare så jag vet vad jag pratar om....och denna maträtt skall stå på bordet när våra gäster kommer i kväll. Från oss här hemma får du högsta betyg!

  • mira-46 16 november 2009

    Den här rätten var underbart god, lätt att göra även om man är många. Den blir en favorit.

  • sara-appelgren 28 november 2009

    Helt underbar rätt!! Rosépepparn var slut så jag tog lite grönpeppar funkade det oxå! Denna rätt kommer det bjudas ofta på!! Tusen tack!!

  • Gul13 30 november 2009

    Men så gott. En solklar femma. Tack för ett höjdarrecept!

  • TaMaAa 2 januari 2010

    Oj så gott. Denna rätt ingick i min meny på nyårsaftonen. Alla gäster bara vräkte i sig. Tack för en lyckad måltid.

  • sivan52 30 januari 2010

    Det var en otroligt god gratäng. Såsen blev lite tjock men det berodde väl på osten kan jag tro. Kommer garanterat att göra den igen. Tack gör receptet. Du får absolut en 5 av mig. Kram Sivan52

  • Grodansshop 2 mars 2010

    Underbart gott! 17-åriga dottern sa att det var det godaste hon ätit på länge, och hon är inte lättflörtad. :) Gästerna berömde också rätten. Jag hoppade över gratineringen men det blev superbra ändå.

  • Barnarp 13 april 2010

    5 poäng blir det för denna rätt. Hade mina barn och barnbarn hemma i förrgår. Alla älskade denna rätt.

  • tresex36 16 april 2010

    Detta är otroligt gott! Det blir en 5 med med många +.

  • DeadSilent 2 maj 2010

    Använde inte purjolök, champinjoner och jordnötter. Vet inte om det var pga det som det mestadels smakade enbart paprika, lite synd. Men det var gott iallafall, tyvärr ingen favorit.

  • Monika46 2 maj 2010

    Till DeadSilent! Man kan inte ändra på ett recept och tro att det skall bli lika gott som det är med alla ingredienserna i. Det är nämligen så att det är just purjolöken och chaminjonerna och jordnötterna i kombination med paprikan som är det allra viktigaste i receptet. Att sedan dömma ut rätten och säga att det inte var en favorit är inte seriöst. Du har ju faktiskt lagat en egen rätt och inte alls efter mitt recept. Som du kanske såg så är det bara positiva omdömen och förstår inte varför du sätter betyg på en rätt som inte är gjord enligt receptet. :-( /Monika

  • saguna 8 maj 2010

    Supergott, Dock har jag bytt ut purjo mot rödlök och s¨å kör jag med cashewnötter istället och låter dom puttra med i grytan så dom blir mjuka och goda. mumsigt värrre!!

  • b34mno 14 maj 2010

    Smakade mycket bra. Man behöver inte vara försiktig med kryddningen. Fläskfilén blev mycket fin och mör.

  • mili 11 juni 2010

    Måste bara prova denna rätt. Verkar smaskig som bara den...

  • 4850 9 juli 2010

    Den här gratängen måste provas! Väntar hem barn och barnbarn och då är det här en perfekt middag. Mer av det Karin

  • Himmelev 27 augusti 2010

    Mums, vad gott........ Den här gratängen kommer bli en favorit som återkommer ofta. Superbra bjud mat när det kommer gäster med barn och man vill ha en mysig och avslappad stämning. Resterna var perfekta dagen efter i matlådan till jobbet, också.

  • engquist 28 augusti 2010

    Utomordentligt gott!! 5 stjärnor.

  • mammas 6 september 2010

    Mycket god, hade tyvärr ingen rosépeppar hemma skall se till att ha det till nästa gång !

  • Ellysdotter 7 september 2010

    Underbart gott ! Den gick verkligen hem hos alla 13 som åt den i helgen. Stora som små MVH

  • lenawern 26 september 2010

    Tack för ett jättegott recept!Det här skall jag verkligen bjuda på!

  • Kicki-64 14 november 2010

    Den var jätte god! och kul att göra. Rosépepparn gav den en extra touch och ett kul samtalsämne vid middagsbordet: "Vad är det för krydda i gratängen?" Tack för den! Det var inte sista gången jag gör det här receptet. :-)

  • 030606 27 november 2010

    Har just avnjutit denna underbara rätt. Tack så mycket för receptet. Detta kommer jag att göra många gånger. En klar 5:a från oss

  • tippitipp 1 januari 2011

    Mycket gott. Såsen blev helt underbar. Det var första gången jag gjorde denna rätt men inte den sista.

  • christincarlsson 8 januari 2011

    Super god!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Doggeliten 10 januari 2011

    MUMS++++++++++++++++++

  • gunnel4701 14 januari 2011

    super duper gooood!

  • barnmorska59 16 januari 2011

    Jättegod! Kommer att göra rätten många gånger.

  • kickan51 7 februari 2011

    Hej! Lagade den goda filégratängen i går, kommer att göras fler gånger.

  • Rocky66 27 mars 2011

    Tycker gratängen var suveränt god. Bjöd på den när min son fyllde 18 år. Var omtyckt av alla. Kommer göra om den flera gånger!

  • suz_dil 7 april 2011

    Det här var supergott! Smakerna blandade sig fint och det var milt men ändå smakrikt. Eller som gästen sa som jag bjöd: "Det här var det bästa jag ätit på länge!"

  • kajsavarg64 22 april 2011

    Jättegott!

  • Cassiopeya 28 augusti 2011

    En riktig höjdarrätt! Full pott från oss :) Nästa gång vi får gäster gör vi denna rätt! Enkelt att förbereda genom att göra "grytan" dagen innan t ex.

  • Kickeree 4 september 2011

    Jätte gott! Fast gjorde inte den riktigt enl recept , inga svampinjoner och ingen ost. Sen kryddade jag köttet med vitlökspeppar istället för rose, då jag inte hade det hemma. Men ruggigt gott! Blir att bjuda på detta idag när mina föräldrar kommer på besök :)

  • mitzicat 2 oktober 2011

    Jättegott och mycket uppskattat av alla.

  • sand1 7 oktober 2011

    Denna har jag bjudit på några gånger och den är jätte god! Brukar dock skippa jordnötterna. :)

  • lenasj65 8 oktober 2011

    Jättegod! Gillades SKARPT av gästerna (o mig!)! Blir fler gånger Tack :)

  • wimpan 1 januari 2012

    Den här rätten hade vi på nyårsafton,supergott! Jag använde vitlökspeppar istället för rosepeppar eftersom jag inte tycker om det och så hade vi pressad potatis till för att suga upp den goda såsen.

  • flabban 2 januari 2012

    Serverade den på nyårsaftonen. Fast jag uteslöt rosépeppar, jordnötter och riven ost. Den var supergod, såsen gudomlig. Uppskattades av alla. Kan varmt rekommenderas och den kommer jag att göra fler gånger. Betyg 6 av 5 möjliga. Tack för ett fantastiskt recept.

  • helnea1 19 januari 2012

    Supergott!! Har lagat det flera gånger.

  • Lindanemon 31 maj 2012

    Kanongott! Fast som vanligt var jag tvungen att ändra lite: Blandade champinjoner med egenplockade kantareller. Eftersom jag bara hade gul lök hemma, blev det sådan istället för purjo. Sen måste jag bara ha i lite sweet chilisås oxå! En härlig rätt som får högsta betyg. :-)

  • Lelle44 11 augusti 2012

    Kanon gått, detta gör jag igen.Jag uteslöt svampen för de gillar jag inte. Det blir en klar 5:a

  • Jojjo 19 november 2014

    Helt underbar gratäng som älskas av hela familjen och av vänner som vi har bjudit den på!

  • matskoj 28 januari 2017

    Oh, jisses vad gott det var! Tack för ett fantastiskt recept. Kommer definitivt att lagas många gånger.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.