Varför heter det Monkey Bread? Ingen aning. För att man drar isär bullarna kanske, lite som.. en apa skulle göra? Nåja. Strunt samma. Det är i alla fall väldigt gott - helt enkelt kanelbullar i brödform.
Instruktioner
- Smält 75 g smör i en liten kastrull. Häll i mjölken, och värm till ca 40°C. Smula ner jästen i en stor skål, och häll över den varma degvätskan och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt salt och socker, och det mesta av mjölet. Arbeta för hand eller i maskin tills du har en smidig, blank deg.
- Jäs i en ren skål, med handduk över, i ungefär en halvtimme eller tills degen är dubbelt så stor.
- Smält resten av smöret. Blanda lika mycket strösocker och farinsocker (ca 1/2 dl av varje är bra att börja med) och en nypa kanel i en liten skål.
- Pensla en brödform med lite smör, och strö över lite kanelsocker.
- Ta sen bitar av bulldegen och rulla till golfbollsstora kulor. Doppa i smöret, och sedan i kanelsockret. Lägg i brödformen, och fortsätt tills du är klar med all deg.
- Täck formen och låt det jäsa i ungefär en halvtimme till. Sätt ugnen på 225°C och grädda i tio minuter. Sänk sen värmen till 175°C, sätt formen längst ner i ugnen, och grädda i tio minuter till. (Totalt tjugo minuter, alltså.)
Publicerat den
30 mars 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Det känns som att det saknas något i slutet av receptet...
Låter häftigt, fortsättningen på receptet är dock ganska viktig ;) Här kommer den: Pensla en brödform med lite smör, och strö över lite kanelsocker. Ta sen bitar av bulldegen och rulla till golfbollsstora kulor. Doppa i smöret, och sedan i kanelsockret. Lägg i brödformen, och fortsätt tills du är klar med all deg. Täck formen och låt det jäsa i ungefär en halvtimme till. Sätt ugnen på 225°C och grädda i tio minuter. Sänk sen värmen till 175°C, sätt formen längst ner i ugnen, och grädda i tio minuter till. (Totalt tjugo minuter, alltså.)