Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Morotsbröd med fördeg

(2 kommentarer)  
Morotsbröd med fördeg Morotsbröd med fördeg Morotsbröd med fördeg
  • Serverar: 3 portioner
Skriv ut

Inte riktigt som surdeg, men nästan! Underbart matbröd, helt utan socker. Receptet hittade jag här på Mk för länge sedan men nu verkar det vara borta så jag lägger in det på nytt...

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1: Rör ut jästen med vattnet i en bunke och blanda ner rågsikten till en grötliknande deg. Täck med plastfilm och förvara i rumstemperatur tills nästa dag, minst 12 timmar. Fördegen är klar när den är lösare i konsistensen, luktar syrligt och är bubblig..
  2. Dag 2: Blanda det ljumma vattnet med fördegen och häll gärna över i en köksassistent.
  3. Tillsätt salt, olja, rivna morötter och de båda mjölsorterna. Ta inte i alla 14 dl vetemjöl från början utan blanda ned allt eftersom. Kan hända du behöver ytterligare mjöl beroende på hur stora morötterna är.
  4. Arbeta degen slät och smidig, gärna i assistenten, i minst fem minuter eller annars minst 10 minuter för hand.
  5. Täck över med bakduk och jäs i rumstemperatur 30 minuter.
  6. Ta upp degen på mjölat underlag, knåda den väl och tillsätt eventuellt mer mjöl. Degen ska vara fast och inte kladdig.
  7. Dela degen i tre lika stora delar och baka ut till limpor.
  8. Jäs dem på bakpappersklädd plåt under bakduk i ytterligare 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 200º.
  10. Sätt in en långpanna med vatten längst ned i den kalla ugnen, så det bildas ånga lagom tills bröden ska in.
  11. Sätt in limpplåten i mitten av ugnen och grädda ca 15-20 minuter, akta så inte limporna bränns på ovansidan.
  12. Efter 15-20 minuter så byter du plats på långpannan och sätter den längst upp i ugnen medan du flyttar ned limpplåten och gräddar klart bröden längst ned i ugnen ca 15-20 minuter.
  13. Brödet är färdigt om det låter ihåligt när man knackar på det.
  14. Låt svalna på galler utan bakduk så bibehålls skorpan eller med bakduk för mjukare yta.
  15. Tips! Naturligtvis kan du testa dig fram och använda de mjölsorter du föredrar i bröd.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • zonale 18 januari 2011

    Ett mycket användbart recept som jag kan rekommendera! Har endast gjort 2 små justeringar efter eget tycke: Delat upp jästmängden, hälften till fördegen och den andra halvan till huvuddegen + tillsatt 1 msk honung för extra bra jäskraft. Jäsprocessen förbrukar honungen, blir ändå som sockerfritt.

  • Okänd 30 januari 2011

    Jag slängde i en deciliter krossade linfrön i degen också och det blev jättebra!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.