- Serverar: 8 portioner
- Tid: 2 timmar
Skriv ut
Saftig och god stek med gräddsås. Blir det några skivor över så är en skiva stek med lite majonäs på, suveränt på en macka framåt natten.
Instruktioner
- Lägg en klick smör i stekgrytan och när det fräst klart så lägger du ner steken. Ha hög värme och bryn steken runt om så den får en fin stekyta.
- Häll i vattnet, kryddorna, de klyftade lökarna och morötterna skurna i bitar i grytan och låt puttra i 1-2 timmar beroende på stekens tjocklek. Vänd steken någon gång.
- Använder du stektermometer så ta grytan av plattan vid 70º. Nu är steken klar och du har en härlig sky att göra såsen på. Jag brukar låta steken svalna i skyn någon timme och tar sen upp den och skär den i ca 2 mm tunna skivor.
- Sila skyn och ta fram en kastrull till såsen.
Smält 2 msk smör och rör ner 2-3 msk vetemjöl. Späd med den silade skyn och grädden tills du har önskad smak och tjocklek. Ha eventuellt i lite soja för både smak och färg.
- Lägg upp steken på ett fat och lägg lite varma grönsaker runt. Det kan vara sockerärter, morötter, blomkålsbuketter och liknande. Servera med kokt potatis och vinbärsgelé.
Publicerat den
18 januari 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Tack för receptet! Låter som att den blir väldigt saftig och god.
Glömde fråga vilken soja du använder?
Hej! Vad kul att du har lagt in ett recept ifrån släkten, ska prövas.
Idag gjorde jag steken.. Den blev jättegod och såsen helt underbar.. Tack för tippset..
Super gott !!!
Det blev en riktig gammeldags söndagsmiddag. Mycket god. Tack så mycket!
Riktigt gott, detta tänker jag laga många gånger! Såsen blev också smarrig..