Ett bröd som jag hittade på alldeles härom dagen och alltså bara har provat en enda gång. Jag kommer nog att justera receptet lite.
Instruktioner
- 1. Blanda torrjäst med mjölet (övre delen av mjölet räcker).
2. Koka upp vatten och häll i bunke med olja, salt, timjan, paprika, socker & mjölk.
3. Kontrollera att vätskan håller ungefär 45-50 grader för torrjästen. Kör du färskjäst får du vänta tills det har svalnat till 37 grader och lösa jästen.
4. Blanda i mjölblandningen och arbeta degen med degkrokar en bra stund. Degen blir lös & kladdig.
5. Häll degen i två stora smorda långformar (2 st 1,5-liters räcker inte).
6. Låt jäsa tills det nästan rinner över.
7. Grädda i 200 grader tills de har lagom gyllenbrun färg.
8. Låt svalna lite i formarna under bakduk så brödet blir fast nog att ta ut.
9. Låt sedan svalna klart på galler under bakduk.
- Eventuellt vinner brödet på att man jäser det i bunken tills den blir full, och sedan rör om den lite innan man häller den i formarna. Då slipper man kanske de oproportionerligt stora bubblorna i övre delen av brödet.
- Brödet får bara en lätt antydan av timjan- & paprikasmak. Prova gärna med större mängd kryddning efter eget tycke och smak.
Publicerat den
14 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar