Fruktkaka kan tyckas som en tysk efterrätt eller fikabröd, men som är otroligt gott till kaffet.
Instruktioner
- Tag ur smöret och äggen från kylskåpet.
- Grovhacka nötterna och blötlägg i saften tillsammans med russinen och frukten i en timme.
- Sätt ugnen på 140 grader.
- Vispa samman socker, salt, vaniljsocker och smör med elvispen.
Rör i äggen, ett i taget med en träslev eller med vispen på lägsta hastighet.
Rör in ägget ordentligt innan nästa går i.
- Blanda mjöl och bikarbonat i en annan skål.
Vänd sedan i frukt och nötter i denna och slutligen vänd alltsammans i äggblandningen.
- Tag gärna en teflonform eller lägg smörat ugnspapper i en brödform.
Häll i smeten.
Ställ in i mitten på ugnen, lägg på aluminiumfolie efter 1 timme och låt baka i ytterligare 1-1 ½ timme beroende på ugnskapacitet, känn efter med en sticka.
Låt den ligga kvar i formen minst 5 timmar innan du skär upp den.
- Servera gärna med toppingen.
- Topping:
Vid servering, blanda samman socker, crème fraiche och citronskal.
Bred på toppen av kakan och strö över mandeln.
- Tips!
Godast är kakan efter 1-2 dagar.
Går utmärkt att frysa.
Publicerat den
21 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar