Vispa äggvitorna till vitt skum. Tillsätt vinäger och vispa ytterligare en stund. Smeten ska bli slät och fin. Blanda successivt i sockret. Vispa samtidigt. Sprid ut den färdiga smeten i en ca 25 cm stor cirkel på bakplåtspapper.
Försök att skapa en upphöjning av maräng utmed cirkelns kanter så att fyllningen inte rinner ut.
Grädda 2-3 timmar i ugn på 100 grader. Låt svalna.
Tina blåbären.
Vispa äggulor och socker i en skål. Blanda mjölk och grädde i en annan skål.
Vispa tills det blir krämigt. Blanda äggsmeten och grädden med blåbären. Häll smeten i en form och ställ den i frysen.
Rör om några gånger under infrysningen som tar cirka 6 timmar (med en glassmaskin tar det cirka 30 minuter). Tina i kyl 20-30 minuter före servering.
Vispa ihop äggulor, socker och mjölk i en kastrull.
Klipp upp vaniljstången på längden och lägg den i kastrullen. Sjud blandningen tills den tjocknat lite.
Det tar cirka 3 minuter. Låt svalna.
Ta upp vaniljstången och skrapa ner kornen i äggblandningen.
Vispa grädden hårt. Blanda grädden med vaniljsmeten. Häll i en form och ställ i frysen.
Rör om några gånger under infrysningen, förslagsvis efter 1, 2 och 3 timmar.
Låt glassen därefter frysa ytterligare 3 timmar.
Tina i kyl 20-30 minuter före servering.
Garnityr
Lägg vanilj- och blåbärsglass på marängbotten.
Vispa vaniljvisp till en kräm. Det blir enklare om den är kall. Häll vaniljvispen över tårtan och garnera med en handfull bär.