Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mumsigt vörtbröd

(1 kommentar)  
  • Serverar: 1 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Klassiskt julbröd med smak av anis, malt, fänkål, kardemumma och pomerans.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Du gör så här med torrjäst: Smält smör/margarin i en kastrull. Tillsätt sirap och lättöl/vatten. Värm upp degvätskan till 45 grader. Blanda jäst, kryddmix, rågsikt, vetemjöl och ev. russin. Tillsätt degvätskan och arbeta ihop till en fin deg. I övrigt är arbetsgången densamma som den för färsk jäst.
  2. Med färsk jäst: Smält smör i en kastrull. Tillsätt sirap (mörk) och lättöl/vatten. Låt degvätskan bli ljummen (37 grader).
  3. Finfördela jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och kryddmix. Rör ut jästen i degvätskan, tillsätt därefter rågsikt, vetemjöl och ev. russin och arbeta ihop till en fin deg.
  4. Låt degen jäsa under handduk i ca 30 min. Arbeta sedan degen och forma den till en stor eller två mindre limpor på smord plåt eller bakplåtspapper.
  5. Låt limporna jäsa i ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen 175 grader, i ca 30-40 minuter. Pensla några gånger under gräddningen med vatten.
  6. Låt brödet svalna under bakduk.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • anmawa 16 december 2009

    Tack för ett bra recept. En flaska porter på bolaget räckte precis till ditt vörtbröd och till Annikas julbröd. Nu är julens matbröd klara det är så roligt att baka själv.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.