- Serverar: 4-5 portioner
- Tid: 20 minuter
Skriv ut
Ett älskat recept som lagats många gånger under åren! Passar såväl vegetarianer och veganer som köttätare (det är bara att tillsätta någon matig korv eller grytbit)
Instruktioner
- Koka upp vatten. Skär löken i klyftor, ca 1-2 cm tjocka. För att de skall vara sammanhängande, skär inte bort för mycket av underdelen på löken.
- Skär morötterna i bitar, gärna större. Fräs dessa med löken i matoljan i en tjockbottnad stor kastrull eller mindre gryta ett par minuter. Tillsätt sedan buljongtärning, linser, lagerblad, trattkantarell, timjan och vitpeppar. Låt det fräsa ett par minuter under omrörning. Salta.
- Häll kokande vatten över så att det täcker alla ingredienserna (man kan sedan späda på efter smak). Låt grytan puttra i 10-15 min på låg/medelvärme.
- Tillsätt vitlöksklyftorna, det passar bra att skära dem i två eller tre bitar, då smaken håller i sig längre än när man till exempel pressar. Smaka av så att linserna är lagom mjuka. Dekorera gärna med färska örter, på bilden är det timjan. Serveringstips: jaminris, kokt potatis, bulgur...
Publicerat den
19 mars 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Det var salt så det förslog, kunde inte äta detta, nu undrar jag om det var fel i receptet kanske skulle det vara 1 tsk salt och kanske det skulle vara röda linser som är snabbkokta istället för gröna.
Jättegod!!!!
1 matsked salt är garanterat felskrivet :P strunta helt i saltet o häll i lite grädde, soja och rödvin istället ;) man kan strö över en nypa om man vill när allt e klart o smaka av därefter. vad gäller linserna blötlägg dem i vatten innan eller koka 10 min längre då gröna linser har längre koktid.