Ett gott och nyttigt bröd med mustig smak.
Blir två limpor.
Instruktioner
- Ugn 200º.
- Steg 1:
Koka upp vattnet. Häll upp solroskärnor, russin och kross i en bunke. Häll över det heta vattnet. Täck över och låt stå i rumstemperatur 6-8 timmar.
- Steg 2:
Värm ölen till 37º. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med ölen. Tillsätt fett, soja, salt, krossblandning, lingonsylt, rågmjöl och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, 5-10 minuter. Jäs degen övertäckt cirka 40 minuter.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och forma släta längder. Om degen först plattas ut och sedan rullas ihop blir bröden lite högre. Lägg längderna med skarven ner i smorda formar eller på plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk cirka 30 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.
Publicerat den
25 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar