Ett gott, nybakat bröd gör den enklaste sallad eller soppa till en komplett måltid.
Instruktioner
- Blanda mjölsorterna i en skål. Tillsätt jäst, salt, yoghurt och 2 - 2 ½ dl ljummet vatten. Arbeta samman till en deg med elvispens degkrokar. Täck över och låt jäsa 30 min på en varm plats.
- Skala och halvera löken och skär den i tunna skivor. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och fräs löken tills den är mjuk och gyllene. Krydda med oregano. Ta bort stekpannan från plattan och låt löken svalna.
- Knåda degen ca 5 min på ett mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl tills degen är smidig och elastisk och inte längre klibbar. Knåda in lök och oregano, lite i taget, utan att använda ytterligare mjöl. Sätt ugnen på 225ºC och sätt en skål eller braspanna med kokande vatten nederst i ugnen. Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Dela degen i 2 bitar och forma 2 avlånga limpor. Skär 4 skåror i varje limpa med en vass kniv. Lägg limporna på plåten, täck över med bakduk och låt jäsa ytterligare 30 min. Sätt in i ugnen och grädda 30 min. Bröden ska bli vackert bruna, men inte för mörka. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.
Publicerat den
4 augusti 2010
Liknande recept
Skriv kommentar