Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Nässelsoppa

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Mors jättegoda nässelsoppa på fiskbuljong är något jag längtar efter. Den blir mild och något som även barnen älskar. Nässlorna tillhör de bästa medicinalväxter vi har, helt gratis. Soppan kan ingå i en renande vårkur tillsammans med nässelte, som även kan hjälpa allergiker.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skölj nässlorna väl i kallt vatten. Fyll diskbaljan med vatten och lägg i nässlorna. Vispa runt med handen så sjunker ev skräp till botten. Klipp bort grövre stjälkar.
  2. Koka nässlorna med lock på i 15 minuter. Slå sedan över i ett annat kärl genom ett durkslag. Spara vattnet. Mixa eller skär nässlorna. Knåda ihop en boll av smör (margarin) och mjöl i en kopp.
  3. Koka upp nässelspadet igen. Lägg i fiskbuljongtärningarna, smörmjölbollen. Lite timjan, gärna lite oregano, tycker jag har förhöjt smaken ytterligare och ev några strån (inte mer) gräslök. Kryddorna får man prova sig fram efter egen smak. Rör om och låt soppan småkoka i ca 5 minuter. Lägg i nässlorna och skär gärna äggen (hårdkokta) i skivor ovanpå soppan.
  4. Själv plockar jag egna nässlor varje vår. en packad plastkasse blir det. Ex. om jag får 12 lit. färska nässlor i en stor kastrull och beräknar 2 lit. per kok tillfälle, tar jag så lite vatten som möjligt (högst 2 lit.) Fördelar de mixade nässlorna i 1 liters plastpåsar. Sedan fördelar jag det minimerade kokspadet i påsarna. Allt detta för att få det så litet som möjligt. Det brukar rymmas i en stor 600 g smörask, (återvinning.) Sedan fyller jag frysen med så många askar som möjligt och har nässelsoppa hela vintern. Toppen! Ett dussintal askar behöver då inte ta så stor plats.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • svengelsk 22 februari 2009

    Mycket god. Jag lade i rediningen och buljongtärningarna utan att sila av nässlorna och mixade med mixerstav. Lite torr sherry var pricken över i:et.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.