Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Nässelsoppa

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 40 minuter
Skriv ut

Nässelsoppa är en av vårens allra bästa primörer. Här är en variant som även kan göras som vegetarisk. det är bara att byta ut kalvfonden mot grönsaksfond. Dagens soppa serverades med halvförlorat ägg samt champinjontoast.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala och skär grönsakerna, dela dem i mindre bitar, lägg dem i en gryta och slå på 2 l vatten och 2 msk kalvfond, koka upp och låt sjuda i 30 minuter, sila upp buljongen och ställ åt sidan så länge. Vill man göra det lite enklare för sig kan man i stället använda en ljus buljong från tärning. Soppan blir helt vegetarisk om man byter ut kalvfonden mot grönsaksfond.
  2. Ansa nässlorna, ta bort de grövsta stjälkarna och annat skräp, skölj nässlorna mycket väl. Byt vatten flera gånger tills allt gammalt gräs som flyter upp har plockats bort. Koka nässlorna i lätt saltat vatten ca 15 minuter. Låt dem rinna av men spara 3 dl av spadet.
  3. Fräs smöret i en stor kastrull, tillsätt mjölet och låt det fräsa en stund. Späd under kraftig vispning med buljong och nässelspad, låt soppan koka 5 minuter. Tycker man att soppan är för tunn kan man smälta lite smör i en kastrull och tillsätta vetemjöl och vispa ner detta i soppan, och låta soppan koka en stund till.
  4. Kör nässlorna i matberedare eller hacka dem mycket fint. Lägg ner de finfördelade nässlorna i soppan och tillsätt anis och fänkål, smaka av med salt och nymald vitpeppar. Det är mycket viktigt att soppan inte får koka mera, den kan då lätt förlora sin vackra gröna färg.
  5. Lägg ner det valda tillbehöret i tallrikarna, häll soppa runt om och strö över purjolöksringar eller gräslök ovanpå.
  6. Till servering: Mycket finstrimlad purjolök eller finhackad gräslök Pocherade eller hårdkokta ägg

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.