Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Naked cake med saffran, maräng och passionscurd

 
  • Serverar: 16 portioner
Skriv ut

Glöm tunna marsipantäcken och fina sugarpasteöverdrag. Nu är det nakna, höga tårtor som gäller, med smaskiga fyllningar. Denna tårta är en supergod kombination av saffranskaka, len frosting, passionscurd och maräng. Du behöver en sockertermometer för att få marängen perfekt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Värm mjölk och saffran tills det är ljummet. Blanda alla torra ingredienser. Häll mjölken i äggsmeten och blanda ner de torra ingredienserna. Vispa till en jämn smet.
  3. Häll smeten i två smorda och bröade formar, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Vänd upp kakorna på galler och låt dem kallna under formarna. Skär den ena kakan i tre bottnar. Skär bort lite av det mörka upptill och nedtill på den andra kakan. Skär den i två bottnar.
  4. Passionscurd: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Halvera och gröp ur passionsfrukten. Blanda passionsfrukt, citronskal och -saft, smör och socker i en kastrull och smält på låg värme. Ta kastrullen från plattan.
  5. Vispa ihop ägg och äggula. Häll äggen i kastrullen och sjud försiktigt under vispning tills curden tjocknar. Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinbladet och låt det smälta i den varma curden. Låt kallna. Lägg curden i en spritspåse.
  6. Frosting: Vispa ihop alla ingredienser till en slät glasyr. Lägg glasyren i en spritspåse. Ställ den i kylen i ca 1 timme.
  7. Maräng: Koka 1½ dl socker och vattnet till 116 grader. Vispa äggvitor och 1 msk socker till ett skum. När sockerlagen är 120 grader, häll den i äggvitorna i en fin stråle under kraftig vispning. Vispa tills marängen är kall. Lägg marängsmeten i en spritspåse med rund tyll.
  8. Montering: Lägg upp den undeersta bottnen på ett fat. Spritsa passionscurd i mitten i i en cirkel, ca 10 cm i diameter. Spritsa frosting i en större cirkel ut till kanten. Lägg på en kantskuren botten och upprepa. Lägg till sist på den sista bottnen med gräddningssidan uppåt.
  9. Bred ett tunt lager maräng på tårtan. Spritsa toppar. Bränn marängen med en gasolbrännare. Garnera med passionsfruktskärnor.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.