Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Nammoorah- Mjuk mannagrynskaka

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 20 portioner
Skriv ut

Riktigt söt klassisk libanesisk kaka som älskas av alla, särskilt små.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Blanda mannagryn, bakpulver och smält smör i en stor bunke.
  2. Om du använder vatten lös upp sockret i vattnet och häll ner det i mannagynsblandningen och rör om ordentligt. Låt stå och svälla ca 5 minuter. Om du använder yoghurt. Häll direkt i mannagrynsblandningen tillsammans med socker och blanda väl.
  3. Bred ut tahini på bottnen och kanterna på en ugnssäker form ca 30 cm i diameter. Häll i smeten och garnera ytan med de skållade mandlarna.
  4. Grädda 35-40 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut kakan ur ugnen och skeda sockerlagen över den varma kakan. Låt svalna, skär i rutor och serveria.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • annelieberggren 3 mars 2011

    vad är tahini?

  • HalimahAmatullah 5 juli 2011

    Tahini eller sesampasta är en ljusbrun segrinnande pasta gjord av mosade sesamfrön. Den används mycket i matlagning i Mellanöstern, till exempel i hummus. Sesamfrön innehåller många essentiella fettsyror och har hög kalorihalt Jätte nyttigt!!

  • HalimahAmatullah 5 juli 2011

    Nammoorah är nästan det samma som Basbousa och den bakas ofta till våran [muslimernas] högtid Eid som firas efter vår fasta under Ramadan. Originalreceptet till Namoorah/Basbousa innehåller även kanel och massor av härlig riven cocos, och det går bra att använda mjölk också istället för youghurt. Och sockelagen inehåller också några teskedar av antingen citron-, ros- eller apelsinvatten och nån matsked honung. Ett tips är att skåra upp rutorna/mönstrena redan innan kakan sätts in i ugnen samtidigt som du garnerar dessa rutor. Och sedan när kakan är klar så djupar du till skårårna med kniv innan sockerlagen hälls på. På detta sätt så behåller man de fina raka linjerna istället för att skära upp kakan när den är klar för då spricker det ofta Mmmmmm jag har precis en nybakad basbousa i kölket och det är svååårt att hålla fingrarna ifrån den innan den sugit åt sig sockerlagen, smetigt och gott. hoppas nåt finns kvar av den tills familjen kommer hem Smaklig måltid

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.