Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Nattjästa surdegsbröd

(2 kommentarer)  
 • Serverar: 3 portioner
Skriv ut

Det finns inget godare än nygräddat bröd till frukost! Här är ett recept där du gör degen på kvällen, låter den jäsa i kylskåpet under natten och gräddar på morgonen. Ljuvligt gott!

Ingredienser

Instruktioner

 1. På morgonen dag 1: Ta ut din surdeg från kylen och friska upp den med mjöl och vatten. Ibland tillsätter jag lite jäst för att få lite extra fart på den. Låt denna stå under dagen.
 2. På kvällen dag 1: Blanda surdegen från morgonen med mjölet, vatten och jäst. Kör i assistenten på ganska låg hastighet i 7 minuter. Häll i saltet och kör ytterligare 3 minuter på lite högre hastighet.
 3. Låt degen vila i en inoljad plastbunke i ca 2 timmar. Häll sedan ut den på ett mjölat bakbord och dela upp i tre delar. Knåda degen lätt och lägg dem i väl mjölade jäskorgar (går även bra med ett durkslag som du lagt en mjölad handduk i).
 4. Täck över korgarna med en handduk och ställ in dem i kylen där de får jäsa över natten.
 5. På morgonen dag 2: Ställ ugnen på 250 grader, ta ut korgarna ur kylen och låt dem stå tills ugnen blir varm. Vänd upp bröden på plåten - försiktigt!
 6. Har du en brödspade så ta hjälp av denna. Snitta dem några gånger och in i ugnen. Lägg in några isbitar längst ner i ugnen så bildas en fin ånga.
 7. Jag brukar ha termomenter i bröden och tar ut dem vid 98 grader. Tar ca 25-30 min.

Liknande recept

Kommentarer (2)

 • mallu16 27 januari 2010

  Har precis provsmakat - det belv jättegott och lyckat. Jag är lite nybörjare på surdegsbröd så det var bra att det var lite jäst i. Supergott och hyffsat enkelt.

 • katbeghan 15 februari 2015

  Ett mycket gott bröd som dessutom var ganska enkelt att göra, supergott till söndagsfrukosten! Kommer garanterat att göras flera gånger. Använde brödkorg och durkslag då vi inte hade någon jäskorg, och det gick mycket bra. Men fick då inte det finare mönstret...

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.