Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Nix-pille-bröd!

(2 kommentarer)  
 • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Så tokigt gott, och väldigt roligt att baka i gryta! Jag använde min stekgryt och den funkade super bra. När man bakar med dinkel får man ta lite mer vatten, där av står det + 1 dl efter ljummet vatten.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Rör ut jästen i vattnet i en stor skål. Rör i mjöl och salt. Det blir en mycket lös deg. Degen ska inte knådas, bara röras ihop. Ställ degen på jäsning 18 timmar i rumstemperatur.
 2. När den har jäst och ser fin ut och man ser tydliga glutensträngar när man tippar skålen, ska den hällas ut försiktigt på ett lätt mjölat bord. Vik in degen över sig själv 2-3 gånger.
 3. Låt degen vila på köksbänken i 20 minuter. Forma sedan till ett bröd, dock utan att slå ner den helt. Vik in den i sig själv tills degen blir en stram boll. Ställ till jäsning på en mjölig bakduk eller i en mjölad skål på ett varmt ställe.
 4. När degen nästan har jäst till dubbel storlek är det dags att ställa en gryta i ugnen i 250 grader. Använd stålgryta, järngryta, emaljerad gryta eller en av lera - huvudsaken att det finns ett lock som passar.
 5. När grytan är varm och degen har jäst så pass att avtrycket blir kvar när man stuckit ett finger i den, så tippar man försiktigt över degen i grytan. Lägg på locket och ställ den i ugnen i 250 grader cirka 30 minuter.
 6. Sen tar man av locket och gräddar klart brödet (men mycket möjligt att e tär klart). Tippa ut brödet ur grytan och hör om det låter ihåligt när man knackar på undersidan, gör det det, är det klart. Vänd ut på ugnsgaller och låt svalna. Vänta med att skära i det tills det har svalnat.

Kommentarer (2)

 • Nena81 17 juli 2009

  Det har ser roligt och gott ut, maste helt klart provas speciellt nu nar jag ar helt tokig i brodbak;)) Tack for receptet :))

 • Berta 24 januari 2013

  Säkert ett gott bröd men det har hamnat bland bröd som är glutenfritt när man söker på det. Dinkelmjöl hör ju inte till glutenfria mjöler.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.