Botten av nötkaka, täckt med vit choklad i mjuk gräddkräm, smaksatt med konjak och apelsin och sedan garnerad med exotiska frukter - en garanterad favorittårta! Frukterna kan du variera efter säsong, tycke och smak.
Instruktioner
- Rör samman ägg och socker i en skål men vispa inte. Smörj och bröa en rund form, ca 25 cm i diameter, med löstagbar kant.
- Mal hasselnötterna i mandelkvarn (det går tyvärr inte att köra dem i matberedare till det här receptet). Rör ned nötterna i äggsmeten och häll smeten i formen. Grädda i 175° ca 30 minuter eller tills kakan fått fin färg och släpper i kanten. Låt kakan svalna något, lossa kanten och ta försiktigt av bottenplattan.
- Häll grädden i en kastrull och bryt chokladen i bitar. Riv av skalet på apelsinen på den fina sidan av rivjärnet. Ta bara med det yttersta, tunna gula skiktet. Koka upp grädden och låt den koka kraftigt 1 minut under omrörning. Ta av kastrullen från värmen, lägg i chokladen och låt den smälta. Tillsätt apelsinskal, klickar av smör och konjak.
- Ställ chokladgrädden i kyl när den har svalnat, så att den får krämig konsistens. Lägg nötkakan på ett fat och bred chokladgrädden över. Låt tårtan stå kallt och övertäckt minst 6 timmar.
- Garnera med frukt och bär alltefter årstid.
- I det här receptet står det att man ska tänka på att om man garnerar en tårta eller maträtt med kiwi är det viktigt att servera inom ca 30 minuter. Kiwi påverkar nämligen proteinet i rätten och då det börjar brytas ned får det en mycket obehaglig smak. Själv har jag ALDRIG varit ute för något sådant trots att jag haft tårta med grädde och kiwi i kylen ett par dagar, och det har smakat alldeles utmärkt. Men jag skriver ned varningen ändå!
Publicerat den
1 juni 2008
Liknande recept
Skriv kommentar