Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Norrlandsdröm

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Åkerbärsparfait med hjortronsorbet på browniebotten. Jag har aldrig lyckats få tag i åkerbär och har därför inte kunnat testa receptet!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Parfait: Vispa äggulor och socker. Blanda ned åkerbären, lätt mosade med sin saft. Vispa upp grädden, vänd försiktigt ned den i äggsmeten och häll blandningen i en form, ca 20 cm i diameter och med löstagbar kant. Ställ formen i frysen.
  2. Hjortronsorbet: Koka upp socker och vatten. Lägg några hela, vackra hjortron åt sidan till garnering. Passera resten av hjortronen och blanda i sockerlagen. Smaksätt med hjortronlikör och citronsaft. Frys blandningen i glassmaskin till en krämig sorbetkonsistens. Om du inte har glassmaskin kan du sätta in blandningen i frysen, men då måste du röra om ofta medan sorbeten fryser.
  3. Browniebotten: Rör smör och socker luftigt. Tillsätt kakao, sirap, vaniljsocker och salt. Vänd försiktigt ned de uppvispade äggen och blanda i mjöl och hasselnötter. Häll smeten i en smord och mjölad form, ca 20 cm i diameter, och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter i 175°.
  4. Lägg den runda browniekakan på ett serveringsfat. Ta ut parfaiten ur frysen, låt stå i rumstemperatur ett tag om den blivit för hård och placera den sedan ovanpå. Använd en glasskopa för att dra runda bollar av hjortronsorbeten och placera dem ovanpå åkerbärsparfaiten, så att de bildar en cirkel på kakan.
  5. Garnera med hjortron, ev citronmeliss och hackad choklad.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.