Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Nougatparfait med espresso

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

En kombination av söt nougat och stark espresso gör den här parfatien oemotståndlig.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Värm sockret försiktigt med 1 1/4 dl vatten i en kastrull, rör om tills sockret har löst sig. Koka upp sockerlagen och låt den koka livligt i ca 7 minuter tills temperaturen är 115 grader.
  2. Vispa äggulorna till ljust skum i en värmetålig skål. Sätt skålen över en kastrull med sjudande vatten. Rör ner den varma sockerlagen i omgångar och vispa smeten jämn. Ta skålen från värmen och fortsätt att vispa tills smeten kallnar och vispen lämnar ett spår efter sig när du lyfter den. Tillsätt espresson och vispa smeten skummig.
  3. Vispa grädden medelhårt, vänd ner ett par msk av espressosmeten i grädden för att mjuka upp den och rör ner resten av smeten. Fördela smeten i 4 portionsformar som rymmer 1 3/4 dl vardera, men fyll inte ända upp till kanten. Täck över formarna och frys dem i 1 timme.
  4. Strö nougathacket över den halvfrusna parfaiten och häll på eventuellt återstående smet. Täck formarna på nytt och frys dem i ytterligare 4 timmar tills parfaiten har stelnat.
  5. Gör såsen genom att värma choklad och espresso vid mycket låg värme under omrörning. Konsistensen ska vara slät och krämig. Häll upp såsen i en skål och låt den svalna.
  6. Servera såhär: Fyll en skål med hett vatten, doppa formarna hastigt i vattnet och stjälp upp dem på assietter. Rör om i såsen och ringla den över parfaiten. Servera genast.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.