Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Nyttiga och väldigt goda tekakor

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 25 portioner
  • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Dessa tekakor är perfekta som frukostbröd,väldigt matiga med mycket fibrer. Bakas de med surdeg så blir de extra saftiga och hållbara även utan för frysen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Har du assistent? I så fall: Blanda alla ingredienser utom salt och kör på låg växel ca 2 min. Tillsätt saltet och kör på samma växel lika länge. Därefter på mellanväxeln i 7-10 minuter tills degen är slät, blank och släpper bunken. Har du ingen assistent så får du knåda momenten längre tid för hand.
  2. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 1-1/2 timma).
  3. Häll ut degen på väl mjölat bakbord (den ska vara lite kletig), dela degen i två och rulla med väl mjölade händer ut till rullar. Skär önskad storlek och platta ut till ca 1 cm tjocka, runda kakor (eller kavla ut och ta ut bitar med ett runt mått). Lägg på smord eller bakpappersklädd plåt. Nagga och låt jäsa knappt en timma.
  4. Baka i mitten av ugnen på ca 225 grader ca 7-10 minuter.

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • fannniie 9 juli 2008

    Dom har ska jag absolut testa! Brukar ofta göra tekakor till frukost vilket min mamma och pappa tycker är toppen ;) så hoppas dom här blir ännu godare!

  • maithab 14 augusti 2009

    Nu har jag bakat och smakat! Jag gjorde som det stod och tog kokhett vatten trots att jag var lite skeptisk. Hällde för säkerhets skull ner surdegen i slutet för att det inte skulle vara för varmt, men undra om det inte var värmen ändå som gjorde att de jäste dåligt och blev rätt kompakta. Men smaken var det inget fel på! Nästa gång ska jag prova med ca 45 gradigt vatten. Det har jag haft till surdegen förr och vet att det funkar.

  • JessicaJensen 12 maj 2010

    hej hur många kalorier innehåller detta recept:)? går på en låg kalori diet men vill hitta något som är gott och så ändå verkar super gott

  • Tutish 21 juni 2010

    Hej! Riktigt goda var dessa, smaskiga värre;) tack för ett strålande recept! Superkul att ha något bra recept till surdegen. (ändrade lite med mjölinnehållet å tillförde grovt rågmjöl. Dessutom fick jag 29 st. Men goda var de:)) en klar femma även fast de inte jäste riktigt med 37-gradigt vatten. (ska nog pröva med 45-gradigt vatten nästa gång om det vill sig väl; lät som ett mycket bra tips.)

  • Cassiopeya 5 januari 2011

    Goda tekakor. Men nästa gång ska jag kavla lite mindre tunt. Vart lite väl tunna :S Använder ett litet runt mått för att ta ut tekakor, perfekt! Tack för ett bra recept som kommer göras igen. Pst använde vanlig jäst och lät då vattnet svalna lite innan jag slängde ner jästen.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.