Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ölandslimpa

(6 kommentarer)  
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

Mumsigt bröd med svart skorpa och kumminsmak.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka upp vatten och häll över det grova rågmjölet (skållning). Låt svalna till 30 grader.
  2. Smula jästen i skållningen. Värm filmjölken till ca 30 grader o tillsätt i degen. Blanda väl. Tillsätt den lilla mängden rågsikt. Degen ska vara lös. Låt jäsa 1 timme.
  3. Värm sirap, kummin, salt o soja till 30 grader i en kastrull. Tillsätt till degen. Kör degen i maskin 5 min eller för hand eller med elvisp o krokar i ca 10 min samtidigt som det mesta av mjölet tillsätts. Ta upp o dela i 2 degar. Knåda och forma till 2 runda limpor. Lägg på plåt ca 7 cm mellan varandra. Jäs 45 minuter under duk.
  4. Grädda 45 min i 200 grader i nedre delen av ugnen. (varmluft 175 grader) Nästan svart skorpa när det är färdigt. Ta ut och låt svalna på galler.
  5. Njut gärna med Bregott och 2 ostskivor. Bör svala helt innan man skär skivor. Godast dagen efter.

Kommentarer (6)

  • Cina78 13 september 2008

    Här kommer bilden...

  • BrittenH 23 september 2009

    Hej! Äntligen har jag funnit ett recept på en limpa som verkar vara som brödet man köpte i konditoriet i Mörbylånga på 60-talet. Skall provbaka i morgon när jag bunkrat mer jäst och mjöl.

  • BrittenH 20 oktober 2009

    Tack för ett jättegott bröd! Kan tipsa om att spetsa brödet med solroskärnor, linfrö och sesamfrö. Det blev jättebra också. Av mig får du en femma!

  • hanstom 12 december 2009

    Äntligen recept på mitt favoritjulbröd som vi hade varje jul.(Grönhögslimpan) Har provbakat,gott!! Har även gjort prov att byta sikten mot grovt rågmjöl+vete special (40+60%) i andra satsen,funkar utmärkt, jästiderna kan behöva ökas med ökad arom+ som följd. Tack!! Nu får vi en fröjdefull jul.

  • faderullan 29 juli 2011

    Underbart recept! Det smakar verkligen som "riktig" ölandslimpa!

  • Daniela79 20 september 2013

    Supergott.. Behöver inte åka till bageriet å köpa det längre!! Kommer absolut bli ett favoritrecept!!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.