- Serverar: 2 portioner
- Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut
Mumsigt bröd med svart skorpa och kumminsmak.
Instruktioner
- Koka upp vatten och häll över det grova rågmjölet (skållning). Låt svalna till 30 grader.
- Smula jästen i skållningen. Värm filmjölken till ca 30 grader o tillsätt i degen. Blanda väl.
Tillsätt den lilla mängden rågsikt. Degen ska vara lös. Låt jäsa 1 timme.
- Värm sirap, kummin, salt o soja till 30 grader i en kastrull. Tillsätt till degen.
Kör degen i maskin 5 min eller för hand eller med elvisp o krokar i ca 10 min samtidigt som det mesta av mjölet tillsätts. Ta upp o dela i 2 degar.
Knåda och forma till 2 runda limpor. Lägg på plåt ca 7 cm mellan varandra. Jäs 45 minuter under duk.
- Grädda 45 min i 200 grader i nedre delen av ugnen. (varmluft 175 grader)
Nästan svart skorpa när det är färdigt. Ta ut och låt svalna på galler.
- Njut gärna med Bregott och 2 ostskivor. Bör svala helt innan man skär skivor.
Godast dagen efter.
Publicerat den
29 maj 2008
Kommentarer
Skriv kommentar
Här kommer bilden...
Hej! Äntligen har jag funnit ett recept på en limpa som verkar vara som brödet man köpte i konditoriet i Mörbylånga på 60-talet. Skall provbaka i morgon när jag bunkrat mer jäst och mjöl.
Tack för ett jättegott bröd! Kan tipsa om att spetsa brödet med solroskärnor, linfrö och sesamfrö. Det blev jättebra också. Av mig får du en femma!
Äntligen recept på mitt favoritjulbröd som vi hade varje jul.(Grönhögslimpan) Har provbakat,gott!! Har även gjort prov att byta sikten mot grovt rågmjöl+vete special (40+60%) i andra satsen,funkar utmärkt, jästiderna kan behöva ökas med ökad arom+ som följd. Tack!! Nu får vi en fröjdefull jul.
Underbart recept! Det smakar verkligen som "riktig" ölandslimpa!
Supergott.. Behöver inte åka till bageriet å köpa det längre!! Kommer absolut bli ett favoritrecept!!