Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Öppen äppelpaj

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Det finns något bondromantiskt över den här ljuvliga äppelpajen med en fyllning av äpplen, kanel och sirap. Toppas med knapriga hasselnötter. Vaniljsås eller vaniljglass är väldigt gott till!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär smöret i kuber och nyp ihop det med vetemjöl, socker och salt till en smulig massa. Tillsätt vattnet och till sist ägget. Bearbeta tills du får en smidig deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 40 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kärna ur äpplena men låt skalet sitta kvar. Dela äpplena på mitten och skär jämna fina skivor. Smält smöret i en stekpanna med sirap och kanel. Lägg äppelskivorna i stekpannan och låt dem puttra i sirapsblandningen i ca 3 minuter. Dra stekpannan från värmen och låt äpplena ligga kvar och svalna tills det är dags att montera pajen.
  4. Pudra pajdegen med vetemjöl och kavla ut den till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg äppelbitarna i mitten på pajskalet i ett fint mönster. Strö över de hackade nötterna.
  5. Jämna till pajdegen med en kniv, ca 5 cm från äppelbitarna, så att det blir en jämn fin kant runtom. Vik in pajkanten en bit över äpplena. Pensla den uppvikta kanten med uppvispat ägg och strö över råsocker.
  6. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt den svalna något och servera den gärna med vaniljsås eller vaniljglass.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.