Det finns något bondromantiskt över den här ljuvliga äppelpajen med en fyllning av äpplen, kanel och sirap. Toppas med knapriga hasselnötter. Vaniljsås eller vaniljglass är väldigt gott till!
Instruktioner
- Skär smöret i kuber och nyp ihop det med vetemjöl, socker och salt till en smulig massa. Tillsätt vattnet och till sist ägget. Bearbeta tills du får en smidig deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 40 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kärna ur äpplena men låt skalet sitta kvar. Dela äpplena på mitten och skär jämna fina skivor. Smält smöret i en stekpanna med sirap och kanel. Lägg äppelskivorna i stekpannan och låt dem puttra i sirapsblandningen i ca 3 minuter. Dra stekpannan från värmen och låt äpplena ligga kvar och svalna tills det är dags att montera pajen.
- Pudra pajdegen med vetemjöl och kavla ut den till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg äppelbitarna i mitten på pajskalet i ett fint mönster. Strö över de hackade nötterna.
- Jämna till pajdegen med en kniv, ca 5 cm från äppelbitarna, så att det blir en jämn fin kant runtom. Vik in pajkanten en bit över äpplena. Pensla den uppvikta kanten med uppvispat ägg och strö över råsocker.
- Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt den svalna något och servera den gärna med vaniljsås eller vaniljglass.
Publicerat den
5 oktober 2015
Liknande recept
Skriv kommentar