Jordärtskocka skuren i tunna skivor och en ört- och parmesanbakad lax passar som lite lyxigare rätt mitt i vardagen. Vill du ha variation kan du byta ut hälften av jordärtskockorna mot potatis.
Instruktioner
- Värm ugnen till 225 grader, gärna grillfunktion.
- Skala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten med lite citron. Annars missfärgas de lätt. Skär skockorna i tunna skivor och lägg dem i en stor ugnsform. Tillsätt olivolja, salt, grovmalen svartpeppar och vänd runt skockorna. Ställ in formen mitt i ugnen och låt rosta i cirka 15 minuter.
- Blanda örter, parmesan och svartpeppar till en slät massa. Skär laxen i fyra portionsbitar, salta och peppra dem runt om.
- Ta ut ugnsformen ur ugnen och lägg laxbitarna ovanpå skockorna. Bred parmesan- och örtblandningen över laxen och ställ in formen i ugnen igen. Stek i ytterligare 15–20 minuter tills laxen är färdiglagad och skockorna är mjuka och börjar få fin färg.
- Gör under tiden dressingen. Blanda vitlök, chiliflakes, dijonsenap, äggula samt saft och skal från apelsinen. Vispa ner olivoljan och smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.
- Servera laxen och jordärtskockorna med dressingen och gärna ärtskott vid sidan av.
- Lycka till!
Publicerat den
8 maj 2010
Liknande recept
Skriv kommentar