Saftig fläskfilé med krämig rotfruktsgratäng och söt/syrlig sås gör middagen till en succé. Enkelt och så gott!
Instruktioner
- Börja med rotfruktsgratängen. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär palsternacka, morot, rotselleri och potatis i tunna skivor. Ansa och skär purjolöken i fina skivor och pressa vitlöken. Skär tomaterna i små bitar.
- Varva rotfrukter, purjolök, soltorkade tomater, smaksättning från tomaterna, riven ost, salt och peppar i en smord ugnsfast form. Avsluta med riven ost. Häll på grädde och mjölk och gratinera rotfruktsgratängen i 50-60 minuter.
- Stöt timjan, rosmarin, koriander, salt och peppar i en mortel. Putsa fläskfilén och gnid in kryddorna runtom hela köttbiten. Stek fläskfilén i smör i en stekpanna så att den får färg.
- Stick in en stektermometer på längden i filén så att spetsen hamnar i mitten av köttet. Lägg filén i en ugnsfast form och efterstek det i 175 grader tills innertemperaturen är upp i 70 grader. Det tar ca 20 minuter.
- Häll svartvinbärssaft och balsamvinäger i en kastrull. Låt det koka ihop till en simmig balsamicosås, det tar 10-15 minuter. Tänk på att såsen blir tjockare när den svalnat.
- Skär upp köttet i skivor och ringla över såsen. Servera fläskfilén med rotfruktsgratängen och en sallad.
Publicerat den
12 december 2013
Liknande recept
Skriv kommentar