Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Örtig fläskfilé med balsamicosås och rotfruktsgratäng

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Saftig fläskfilé med krämig rotfruktsgratäng och söt/syrlig sås gör middagen till en succé. Enkelt och så gott!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med rotfruktsgratängen. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär palsternacka, morot, rotselleri och potatis i tunna skivor. Ansa och skär purjolöken i fina skivor och pressa vitlöken. Skär tomaterna i små bitar.
  2. Varva rotfrukter, purjolök, soltorkade tomater, smaksättning från tomaterna, riven ost, salt och peppar i en smord ugnsfast form. Avsluta med riven ost. Häll på grädde och mjölk och gratinera rotfruktsgratängen i 50-60 minuter.
  3. Stöt timjan, rosmarin, koriander, salt och peppar i en mortel. Putsa fläskfilén och gnid in kryddorna runtom hela köttbiten. Stek fläskfilén i smör i en stekpanna så att den får färg.
  4. Stick in en stektermometer på längden i filén så att spetsen hamnar i mitten av köttet. Lägg filén i en ugnsfast form och efterstek det i 175 grader tills innertemperaturen är upp i 70 grader. Det tar ca 20 minuter.
  5. Häll svartvinbärssaft och balsamvinäger i en kastrull. Låt det koka ihop till en simmig balsamicosås, det tar 10-15 minuter. Tänk på att såsen blir tjockare när den svalnat.
  6. Skär upp köttet i skivor och ringla över såsen. Servera fläskfilén med rotfruktsgratängen och en sallad.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.