Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Överbakad aprikospaj

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

En typisk fransk paj som det finns många varianter av. Njut kakan med lite lättvispad grädde eller vaniljsås.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med degen. Hacka samman mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt en nypa salt, strösocker och äggulan.
  2. Blanda samman och tillsätt under tiden 1-2 msk kallt vatten. Gör en boll av degen och vira in den i plastfolie. Låt vila i kylskåp ca 20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Mjöla bakbordet. Dela degen i två delar. Den ena delen ska vara lite större än den andra. Kavla ut dem till rundlar, en ska vara ca 25 cm i diameter och den andra ca 22. Lägg den största rundeln på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Hacka samman, eller kör i mixer, mandel, 2 msk strösocker och arrowrot. Strö ut blandningen över degen på bakplåten. Lämna en yttre kant på 1 cm.
  6. Tvätta, dela och kärna ur frukten. Lägg halvorna tätt ihop ovanpå mandelblandningen, men lämna en kant på 1 cm runt om. Strö över resten av sockret.
  7. Fukta kanten med kallt vatten. Lägg den mindre degrundeln ovanpå aprikoserna. Lyft i kanten på den undre degen och tryck ihop de båda degplattorna med fingrarna. Pensla pajen med äggula. Grädda den ca 30 minuter.
  8. Baktips: Har du svårt att få tag på färska aprikoser så fungerar det bra med väl avrunna, konserverade. Även andra stenfrukter som plommon, nektariner eller persikor går bra att använda. Dessa frukter passar väldigt väl ihop med mandel, men det går att byta ut mandeln mot t ex hasselnötter eller valnötter.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.