Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Oknådat bröd, från New York

(30 kommentarer)  
Skriv ut

Ingen knådning och långa jästider ger ett fantastiskt bröd! Låter den jäsa i köket under natten och så småningom gräddas i en stekgryta med locket på.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn 225°
  2. Blanda mjöl och salt i en stor bunke.
  3. Smula jästen i en annan skål, tillsätt vattnet och rör tills jästen löser sig. Rör ner detta i mjölet.
  4. Rör om tills det är väl blandat. Det blir en kladdig och lös deg. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur ca 12 timmar. Då bubblar det på ytan.
  5. Stjälp upp degen på rikligt mjölat bakbord, strö över lite mjöl och vik ihop degen en-två gånger med mjölade händer. Täck med plastfolie igen och låt vila ca 15 minuter.
  6. Forma varsamt med mjölade händer en rund boll av degen. Strö rikligt med vetemjöl på en bakduk, lägg på brödet försiktigt, strö över mera vetemjöl och täck med ytterligare en bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
  7. Sätt ugnen på 225°.ställ in i ugnen och värm en stekgryta eller ugnsfast form som har lock.
  8. Ta ut formen ur ugnen när brödet jäst färdigt. Vänd försiktigt ner brödet i den varma grytan. Det ser inte vackert ut nu - men vänta bara!
  9. Grädda i ugnen med locket på i 30 minuter. Ta av locket och grädda ytterligare 15-20 minuter så att brödet får färg. Låt svalna på galler utan bakduk.
  10. Lycka till!

Liknande recept

Kommentarer (30)

  • Tingeling13 8 februari 2010

    Fantastiskt gott bröd. Det står två degar på jäsning just nu faktiskt ;o) Samma recept finns redan här "Knådfritt bröd" men då med lite större mått.

  • spiderwitch 12 februari 2010

    Hej, ska det bara vara 5 g jäst??? Verkar lite..

  • [email protected] 12 februari 2010

    5 g jäst? Rolf H

  • mooncity 12 februari 2010

    När det är så lång jästid, stämmer nog 5 g jäst.

  • ros 12 februari 2010

    Ja det är riktigt det ska bara vara 5 g jäst

  • Flordeluna 13 februari 2010

    Hej, hur många liter måste grytan rymma? Inte så hela degen pöser ut i ugnen!!!

  • wallpigan 13 februari 2010

    Borde gå att ha i litet annat mjöl också. Till exempel fullkorn av något slag.

  • Tingeling13 14 februari 2010

    Det blir luftigas om man använder vetemjöl. Mormor prövade med dinkel och då blev brödet väldigt kompakt. Men pröva gärna och kommentera era erfarenheter här. Man kan smaksätta på många olika sätt (bara man inte tillsätter något som påverkar jäsningen) tex vitlökskrydda, paprikakrydda, chilli, basilika m.m. Jag brukar gör det i en 2,7 liters gryta och/eller en 3 liters då finns det lite marginal.

  • AttillaJ 14 februari 2010

    Satte degen igår och bakade idag, men vilket fint bröd det blev, en härlig tyngd och saftighet. Använde ett ekologiskt vetemjöl från Axa, och vanlig kronjäst. Kommer absolut att göra det igen.

  • sune43 15 februari 2010

    Som novis på brödbak blev jag glatt överraskad av att jag lyckades göra ett så luftigt och gott bröd. Det bara försvann i uppskattande gommar. Tack för ett enkelt och lätt recept. Detta bröd kommer jag att göra igen.

  • sikaal 17 februari 2010

    Jättegott bröd! Jag hade dock föör mycket mjöl på bakduken så färgen blev sisådär, men det är ju en småsak. .:-) Min gryta är oval, så jag bakade ett avlångt bröd = jämnare skivor. Tack för receptet Lena

  • MonaErika 19 februari 2010

    Jag kunde ju förstås inte låta bli att experimentera litet. Jag tog grahamsmjöl istället för vete. Det blev riktigt gott, men jäste nog inte lika mycket som med vete. Sedan provade jag med att tillsätta 2 dl rågmjöl och resten graham, men se det blev inte så bnra. Så det kan ni bespara er. Det orkar då inte resa sig så bra. Jag har en gammal järngryta på 3 liter. Det blir en härlig smått syrlig smak som tilltalade oss mycket.

  • myggan68 19 februari 2010

    5 g jäst???

  • Chaniah 20 februari 2010

    En variant av det här brödet bakar jag jätteofta. Jag använder 1/4 tsk torrjäst och byter ut 2 dl av vetemjölet mot 1 dl durumvetemjöl och 1 dl grahamsmjöl. Sen lägger jag pumpakärnor på den mjölade bakduken innan jag lyfter över degen. Ett superrecept!

  • Chaniah 20 februari 2010

    En variant av det här brödet bakar jag jätteofta. Jag använder 1/4 tsk torrjäst och byter ut 2 dl av vetemjölet mot 1 dl durumvetemjöl och 1 dl grahamsmjöl. Sen lägger jag pumpakärnor på den mjölade bakduken innan jag lyfter över degen. SUPERGOTT!!!

  • WandaMG 20 februari 2010

    Har bakat många gånger.Super god

  • akva 20 februari 2010

    Tack för det fina receptet! Brödet är jättegott, saftigt, bubbligt, lite segt med härlig skorpig yta. En säker favorit!

  • gingercurl 20 februari 2010

    Karin, naer du anvander torrjast i ditt recept, hur varmt vatten anvander du da?

  • sivana 21 februari 2010

    Detta recept borde alla pröva, lätt att göra och gott.

  • chrisse1 25 februari 2010

    Ska det verkligen bara vara 5g jäst?

  • wilsons 26 februari 2010

    Tack för ett bra recept. Segt och luftigt med en härlig brödskorpa.Lättbakat En favorit hos mig.

  • suddrik 27 februari 2010

    Tog just mitt första försök ur ugnen och det blev kanon! Jag följde orginalreceptet med torrjäst, då ska vattnet vara 130-140 F eller 55-60 C. Hade inte heller någon lämplig form utan bakade i en vanlig kastrull. Så enkelt! Bara att sätta igång nästa deg!

  • Nette-pette 20 mars 2010

    Jättegott och lätt att göra, men hela brödet gick åt till soppan...m.a.o alla i familjen gillade det! jag bakade det i en glasskål med lock, det gick oxå bra! Tack!

  • agneta30 10 april 2010

    Jättegott och enkelt att göra!!!!!!!!!!

  • fagino 13 augusti 2010

    Kanongott bröd. Ovanligt, segt, lätt att göra, uppskattat av mina vänner. Passar jättebra till allt. Även som godis.

  • Taru99 16 januari 2011

    Mums vad gott det var .-))

  • ros 17 januari 2011

    Vad trevligt att ni gillar mitt bröd Ha en bra dag!

  • pixinoelle 17 januari 2012

    Galet gott bröd!

  • sannawidell 19 maj 2012

    supergott bröd, valde dock att byta ut allt vetemjöl till grahamsmjöl. Jag hade även i lite solroskärnor och pumpafrön som jag mixade till "mjöl". Precis färdigt och underbart gott! Dock blev det nog inte lika luftigt som med vetemjöl, men fick iofs bara jäsa ca 6-8 timmar under natten :) Funkade väldigt bra att köra med torrjäst istället, bara att jag värmde vattnet. Toppen :)

  • luffsen95 2 juni 2012

    med rör ner menar du att man ska använda en visp eller ska man röra runt med händerna? ursäkta frågan men jag är ny och dålig på att baka bröd :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.