Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Olivbakad havskatt med konfiterad tomat

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Sältan från oliverna möter den milda fisken och de lite sötsyrliga tomaterna. Lite doft av timjan och vitlök får vi också.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Balsamicosky: Skala rödlök och morot och skär i 1 cm stora bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med olivolja. Låt sakta rosta på medelvärme 20-25 minuter. Rör om då och då.
  2. När moroten och rödlöken är mjuka och har en ljusbrun färg tillsätts vinäger och rödvin. Koka upp och tillsätt kalvfond, timjan, vitpepparkorn, lagerblad och vatten. Låt sjuda på svag värme i cirka en timma.
  3. Sila ner vätskan i en kastrull och koka upp igen. Reducera skyn tills cirka 2½ dl återstår. Blanda majsstärkelse med vatten, vispa ner redningen i såsen och koka upp. Vispa ner smöret vid serveringen.
  4. Tomater: Skär ett kryss på undersidan av tomaterna, låt skaftet sitta kvar. Lägg dem 20 sekunder i kokande vatten. Ta upp och kyl dem i iskallt vatten. Skala dem försiktigt, låt kvisten sitta kvar, och ställ dem i en liten ugnssäker form. Skala och riv vitlöken. Blanda den med olivolja och fördela det över tomaterna. Salta och peppra.
  5. Olivröra: Kärna ur oliverna. Mixa dem med olivolja och peppar.
  6. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form med olivolja. Salta och peppra fiskbitarna och lägg dem i formen. Fördela olivröran på fisken. Ställ in tomaterna mitt i ugnen 5 minuter. Ställ in fisken bredvid tomaterna och stäng samtidigt av ugnen. Ta ut tomaterna och fisken när den har en innertemperatur på 52 grader, efter 30-40 minuter.
  7. Servering: Lägg upp fisken på varma tallrikar. Fördela tomatröran och lägg tomaterna ovanpå. Häll försiktigt upp 1 msk balsamicosky på tallriken, resten serveras separat i en såssnipa. Garnera med timjan och servera med kokt potatis.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.