Detta bröd har en lång skånsk tradition bakom sig och ska ätas med andakt - så gott är det. :)
Receptet är skapat av konditorn och mästerbagaren Jan Hedh.
Instruktioner
- Dag 1
Anrörning:
- Mät upp mjölet i en bunke och tillsätt kumminen och saltet. Koka upp vattnet och häll det över mjölblandningen. Arbeta till en seg deg med en slev. Täck degen med plast och låt den stå 24 timmar i rumstmeperatur.
- Dag 2
Raskdeg:
Lös upp jästen i vattnet och surdegen. Tillsätt mjöl och anrörning och knåda till en deg i 5 minuter på låg hastighet. Täck med plast och låt jäsa i 4 timmar.
- Bortgörning:
Tillsätt övriga ingredienser och knåda till en deg i c:a 15 minuter på lägsta hastighet.
- Lägg degen i en lätt oljad bunke och plasta eller i en plastlåda med lock att vila i en timme. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i fyra bitar.
- Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
- Forma bitarna till avlånga bröd och pensla runtom sidorna med smält smör. Pensla en långpanna med smör och sätt i bröden.
- Låt jäsa i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Sätt in bröden i ugnen och spruta in rikligt med vatten med en blomspruta.
- Sätt ner värmen till 180°C efter 5 minuter. efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan en stund för att lufta ur ugnen. Upprepa 2 gånger under bakningen.
- Baka brödet i c:a 90 minuter. kontrollera med en digital termometer att brödet är genombakat (98°C).
- Ta ut bröden och pensla med smält smör.
- Detta bröd lämpar sig väl att frysa. Tina på galler i rumstemperatur, så blir brödet inte fuktigt.
Publicerat den
7 mars 2014
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
En liten fråga; då jag är en skåning som råka vara känslig mot kummin undrar jag om man helt enkelt kan hoppa över den? :)
@topchef: Det kan man, men det blir ju inte kavring då.