Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Oscar II:s tårta

(1 kommentar)  
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Från rutiga Bakboken

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med bottnarna. Vispa vitorna tills de är styva, och vänd ner socker och mald mandel. Bred ut i runda bottnar, jag ritade mina ca 20 cm i diameter och fick ut fyra. Grädda i 175°C i ca 15 minuter.
  2. Gör under tiden smörkrämen. Blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull, och sjud på låg värme tills det har tjocknat till en kräm. Rör hela tiden ordentligt - det tjocknar när du minst anar det! (Du kan behöva höja värmen lite om inget händer på ett tag, men rör noga!) Ta av från värmen och klicka i smöret, rör hela tiden. Låt krämen svalna.
  3. Smält sockret till mandelnougaten i en liten kastrull. Grovhacka mandeln under tiden, det underlättar senare. När sockret är helt smält, tillsätt mandeln och rör om. Häll ut på en smord plåt eller på folie (jag använder en teflonmatta) och låt nougaten stelna. Stöt sen i mortel, och blanda ner i smörkrämen.
  4. Rosta mandelspånen i en het, torr stekpanna, och låt dem svalna.
  5. Lägg ihop bottnarna med smörkräm mellan, avsluta med massor av smörkräm som ska täcka även sidorna. Det går bra att frysa den hoplagda tårtan (faktum är att den håller ihop lite bättre då.) Lägg på mandelspånen precis innan servering.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • MosterNettan 13 juni 2009

    Det är tårtornas Rolls Royce... Skulle kunna äta en hel alldeles själv !

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.