Att baka i lergryta är verkligen enkelt och ger ett väldigt bra resultat.
Instruktioner
- Ger 1 bröd
Använd 1,5 liters gryta. Se ttill att du inte har lagat fisk iden förut.
- Hacka basilikan. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten aav vattnet, nästan all olja, spara ca 1 msk till pensling, salt, ost och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
- Lägg grytan i vatten i 10-15 minuter. Torka den lätt med hushållspapper och smörj den och locket väl med sparade oljan.
- Ta upp och knåda degen smidig på arbetsbänk med resterande mjöl. Forma till en slät limpa. Lägg brödet i lergrytan och lägg på locket. Ställ grytan på gallret på botten av ugnen. Sätt ugnen på 175 grader och låt grytan stå ca
1 1/4 timme. Ta av locket och låt brödet grädda utan lock ca 15 minuter. Stjälp upp brödet på galler. Servera det gärna ljummet till soppa eller sallad.
Publicerat den
6 april 2011
Liknande recept
Skriv kommentar