Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ostkaka från Småland

(5 kommentarer)  
Skriv ut

Småländsk ostkaka är gott med vispad grädde och sylt. Hemgjord ostkaka är inte så svårt att laga och blir mycket gott.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Vispa ihop mjöl och 3 dl mjölk. Värm resten av mjölken i en kastrull till fingervarmt 37 grader. Rör i mjöl och mjölkblandningen. Tillsätt ostlöpen, rör om och ta av från värmen. Sätt åt sidan med lock i 30 minuter. Häll av vasslen och slå upp i ett durkslag med en silduk så att ostmassan får rinna av lite.
 2. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa under tiden ägg, socker och grädde 5 minuter i en stor bunke. Tillsätt finhackad mandel och ostmassan. Nu har du en ostkakesmet.
 3. Häll upp smeten till ostkakan i en ugnsform eller flera. Ostkakesmeten är ca 2 liter. Grädda i en timme. Täck med folie om den börjar bli för brun. Sylt och vispad grädde hör till.

Liknande recept

Kommentarer (5)

 • Majela 29 juli 2009

  Låter enkelt och gott, sparar till jul.

 • renta 10 november 2009

  Har lagt in den i min kokbok ska göra den till jul. Tack tack så länge. =o)

 • johannareb 8 augusti 2010

  Jag tackar o bugar för det här receptet! Jag har testat flera gånger och det blir kanon. Utom idag.. undrar om någon vet varför mjölken plötsligt inte ville ystas? Jag gjorde som alla andra gånger, men det stelnade aldrig. Temperatur? Eller bara dålig karma just idag? Ostlöpen är från flaskan från de tidigare gångerna (går ut i nov 2011) och jag använde arlas standardmjölk, som förut. Jag är förvånad att det inte fungerade. Och mycket, mycket besviken.. Hjälp, någon?

 • Walla2 7 december 2011

  Jag tackar för receptet, det blev alldeles utmärkt och julen är räddad! Jag köpte dock ekologisk gammaldags mjölk "Hjordnära", vilket är den mjölk med mest fetthalt. När det gäller ostlöpen så tar jag faktiskt lite mer än i receptet, då jag också - tidigare - haft problemet att mjölken inte "ystat" sig som den ska. Om det var det som var problemet, vet jag förstås inte.

 • lotta1958 16 november 2012

  Om mjölken inte ystar sig, även om det är köpemjölk så kan det bero på att det finns spår av antibiotika i den. Då kan man inte göra ost av den, dvs den ystar sig inte. Mjölken provas noga både vid hämtning på gården och vid mejeriets olika linjer för vidareförädling men det kan ändå slinka igenom.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.