Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Otroligt god saffranskaka

(23 kommentarer)  
Skriv ut

Passar perfekt till jul. Det är bara att hålla med rubriken, kakan är otroligt god.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugn 175º.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
  6. Grädda kakan OBS i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. Pudra över florsocker vid servering.
  8. Tips! Knepet till att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då blir kakan gummiaktig i konsistensen. Mjölet ska vändas ner i smeten.

Liknande recept

Kommentarer (23)

  • zonale 20 november 2008

    Otroligt god, utan överdrift. Kommer från och med nu att tillhöra mina julfavoriter.

  • ulla_johan 8 december 2008

    Jättegott! Kombinationen av saffran och vanilj överraskade verkligen. Kan varmt rekommenderas! Mvh Ulla J

  • Maja75 22 december 2008

    Mycket god och får riktigt fin färg.

  • rastababy 24 december 2008

    Har gjort denna saffranskaka många gånger och den är väldigt god och mycket uppskattad! =) Susanne

  • rastababy 24 december 2008

    Har gjort denna saffranskaka många gånger och den är väldigt god och mycket uppskattad! =) Susanne

  • rastababy 24 december 2008

    Har gjort denna saffranskaka många gånger och den är väldigt god och mycket uppskattad! =) Susanne

  • gottgris 26 december 2008

    den var god, lite annorlunda smak

  • Maltemodig 24 januari 2009

    Tycker själv inte om saffran men har gjort den och bjudit på och den är otroligt uppskattad. Blir bara godare ju längre den får stå.

  • pion8171 8 september 2009

    MMMMM...helt underbar! Smälter i munnen för att den är så saftig :=) Kanon!

  • daniella 3 december 2010

    Vad kan man använda istället för rom?

  • majsanp 4 december 2010

    Oj vad god den var.Kommer att finnas med som julkaka i fortsättningen. Tack !!

  • lillenna 6 december 2010

    Otroligt god saffranskaka är god men jag vill gärna veta hur stor sockerkaksform jag ska använda. Jag hade kakan i ugnen 40 min och då var den fortfarande kladdig i mitten.

  • d0pp13r 7 december 2010

    hur vänder man egentligen ner 3,5dl mjöl? det är ju rätt mycket volym, klumpar det sig inte?

  • Christina-Linnea 10 december 2010

    Jag har bakat denna kaka efter Leilas recept: http://www.recept.nu/1.127935/leila_lindholm/kakor_tartor/mjol/leilas_otroligt_goda_saffranskaka Den är verkligen god. Sikta ner mjölet med hjälp av en stor trådsil. Jag har en springform, den är perfekt i storlek. Rom bytte jag ut mot en msk Blossa Årgångsglögg 2010 med saffransmak.

  • Nickegbg 10 december 2010

    Måste prova denna kaka, låter jättegott. Ett tips bara till alla som tänker vispa ägg och socker riktigt luftigt. Vispar man längre än 3-4 minuter så förstörs "trådarna" i ägget och kakan kommer garanterat att kollapsa i ugnen. Har själv gjort det misstaget så ingen behöver göra om det.

  • lena4 11 december 2010

    Otroligt god. Kan verkligen rekommenderas. 5a i betyg från oss

  • pernillalundin 9 april 2011

    God kaka men 25-30 minuter räcker verkligen inte. Hittade liknande recept med 45 minuter i ugn, verkade mera rimligt

  • MonAnde 5 december 2011

    Gjorde den i dag,blev jättegod. Godkänd även från dotra och svärson.

  • guardianlinda 16 december 2011

    Bakade denna nu i veckan inför storbak till sambons jobb. Receptet var kanon & lätt att följa :) Tiden i ugnen stämde perfekt för oss. Sambon tyckte mycket om den men jag måste tyvärr säga att romsmaken övertog allt, kände ingen saffranssmak alls. Men vi kommer att baka den till alla gubbar på hans jobb så vi får se vad de tycker :)

  • andreahelen 21 december 2011

    Jättegod kaka! Min kaka var klar i ugnen efter ca 20 min! Jättesaftig och god smak. Tog 1/2 msk österrikisk strohrom, men det behövs säkert 1 msk. Det provar jag nästa gång.

  • Bullulla 27 december 2011

    Tack för ett superrecept! Gjorde den till släktfikat igår på annandagen men gjorde den i långpanna istället för att kunna skära lite mindre bitar. Det blev hur bra som helst! Så saftig och god, och älskad av både gammal och ung, trots (eller tack vare?) rommen...

  • 9008sanna 23 december 2012

    Jättegod :)

  • pihal 27 november 2013

    Min man älskade denna kaka och ger den 5 i betyg, jag gillar inte saffran så jag har inte ens provat den.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.