En riktigt gammal klassiker, som min mamma ofta lagade till - med pepparrotsås och kokta morötter.
Instruktioner
- Putsa köttet och lägg det i en gryta. Häll på kallt vatten, koka upp och skumma av ordentligt. Lägg i rotfrukterna och löken. Tillsätt salt och kryddor. Låt sjuda tills köttet är mört, tar 1½-2 timmar.
- Ta upp köttet, lägg det på en skärbräda. Lägg en skärbräda ovanpå köttet och ställ på något tungt, exempelvis en mortel. (Jag brukar inte göra så!!!)
- Sila buljongen och häll över 5 dl i en kastrull. Koka ihop till hälften. Tillsätt grädde och koka till simmig konsistens.
Salta och peppra och red av med maizenaredning.
- Förbered tillbehören. Skär potatis i klyftor, dela morötter på längden. Hetta upp rapsolja och fräs potatisklyftor och morötter.
- Till serveringen: Skär köttet i bitar tvärs över fibrerna. Värm dem i lite av den sparade buljongen. Lägg upp på varma tallrikar med tillbehören, såsen och nyriven pepparrot. Strö över klippt krasse.
Publicerat den
6 augusti 2008
Liknande recept
Skriv kommentar