Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Oxfilé i två marinader, med citron, vitlök och rosmarin

(7 kommentarer)  
  • Serverar: 8 portioner
  • Tid: 2 dagar
Skriv ut

Detta går givetvis bra att göra på både fläskfilé och kycklingfilé, mycket fräsch smak av citron-marinaden. Tar tid att förbereda, men värt alla moment!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Putsa filén om det behövs. Salta och peppra (krossad svartpeppar/vitpeppar, efter smak och tycke) runt om. Bryn filén i stekpanna runt om för fin stekyta. Sätt in en kött-termometer i den tjockaste biten på filén. Jag fick dela min filébit för den fick inte plats i stekpannan annars. Filén steks färdig i ugn, 150 grader, ca 30 minuter eller till önskad innertemperatur. Jag lät den gå till 68 grader, tycker inte om rött eller ens rosa kött.
  2. Koka upp vatten till marinaden, rör tills saltet löser sig. Hacka rosmarin, skiva vitlöksklyftor. Blanda i när vattnet svalnat. Lägg i filén, låt stå kallt över natten.
  3. Dag 2: Ta upp filén, skiva tunt och lägg på serveringsfat. Blanda marinad 2, riv skalet på citronen, pressa ur saften, blanda med oljan, hackad rosmarin och vitlök i skivor. Skeda över marinaden så det täcker det skivade köttet, detta bör göras minst 1-2 timmar innan servering.
  4. Ät och njut, passar bra med potatisgratäng och en vacker sallad till, jag tycker inte det behövs någon sås om gratängen är krämig.

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • The_mama97mia 3 januari 2010

    Glöm inte att spara spadet från filé stekningen, den kan du ha som såsbas till senare...

  • littlejohn 8 januari 2011

    Detta var väldigt gott. Det blev en frisk smak, lite annorlunda. Vi åt en krämig potatisgratäng till och sallad. Nån sås behövs inte denkanske tar bort den goda smaken av marinaden. Jättegott! Tack för en god måltidfrån oss alla.En klar 5:a

  • The_mama97mia 8 januari 2011

    tack för kommentaren, tänkte själv på när jag gjorde denna sist att det är väldigt olika hur stark i smaken rosmarinen är, jag tog inte en hel kruka till varje marinad och det smakade mkt av rosmarin ändå. Man får nog gå mkt på känn även i detta recept!

  • tallulah 10 januari 2011

    1 hel vitlök eller en klyfta vitlök? :P

  • The_mama97mia 10 januari 2011

    tallulah, jag har nog en hel vitlök i alla fall i den första marinaden, o den andra då ska du ju skiva den o sprida ut så,,, svar Hel vitlök!

  • Annlis 16 april 2011

    Hej! Tack för ett kanonrecept, hade det på min man 50 årsfest, använde fläskfilé och serverade med hasselbackspotatis, grillade tomathalvor, sallad och rödvinsås. Fick så mycket beröm, så av mig får du en 5! :) Den första marinaden ändrade jag lite, tyckte det blev lite salt, så jag hade i mer vatten och så köttsky som blev över. Glad Påsk och Tack igen! :) // Anna

  • The_mama97mia 16 april 2012

    Inget är att så bra att det inte kan förbättras! Har gått igenom flera recept med dubbelmarinering, och insåg att jag måste ha missat att det fanns snarlika när jag skrev in detta. Sorry! Idag förstärker jag marinad 1 med svartpeppar krossad, lite lagerblad, en tsk socker. Och så hade jag helgrillat oxfilén på kolgrill. Ska bli intressant att se om det gör ngn skillnad.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.