Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Oxfilé med basilika och parmesanpotatis, citrongräddsås och grillade grönsaker

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Nyårs varmrätt 2011

Ingredienser

Instruktioner

  1. Parmesanpotatis: Koka skalad, mjölig potatis. Plocka och skär basilikan. Riv parmesanost. Häll av potatisen, ställ tillbaks på plattan och låt den ånga av i 20 sekunder.
  2. Mosa potatisen och blanda med äggulor, olivolja, riven parmesan, basilika, salt och svartpeppar. Spritsa eller skeda ut 12 puckar eller toppar av potatismoset på en plåt med ett smort bakplåtspapper. Strö över resten av parmesanosten på puckarna. Sätt in potatisen i 225 grader och låt osten få färg. Potatisen går utmärkt att göra dagen innan. Då tar det ca 10 minuter att värma i 200 grader.
  3. Sås: Smält socker i en kastrull, sockret ska vara ljusbrunt. Dra kastrullen från plattan och häll i färskpressad citronsaft, hönsbuljong och vispgrädde. Koka sakta i 10-15 minuter, red av med lite maizena redning. Smaksätt med salt, svartpeppar och ev. några droppar citronsaft.
  4. Kött: Sätt ugnen på 150 grader. Bryn filén, krydda med salt och peppar. Lägg i en ungssäker form och sätt mitt i ugnen. Stek till önskad temperatur, 59 grader ca 20 min. Låt köttet vila minst 10 minuter innan du skär upp det.
  5. Grönsaker: Skiva gul och grön zuccini i centimeterskivor. Dela portabellosvampen i ca 1½x1½ centimeter stora bitar. Dela och kärna ur paprikan och skär i ca 6 bitar. Pensla grönsakerna med olivolja och grilla dem i grillpanna, eller stek i stekpanna. Krydda med salt och peppar.
  6. Lägg grönsakerna i snygga portionshögar på en plåt. Detta går att förbereda, bara att värma i ugnen.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • inme 19 januari 2012

    Mycket gott, suveränt

  • BarbroNelson 19 januari 2012

    Åh va kul att du gillade!!!!! :)

  • catarinamalmberg 31 december 2014

    Jättegott! Verkligen värdig som nyårsmat! Vispade ur stekpannan (som brynt oxfilén) med grädde och hade i såsen. Hällde även såssky från oxfilen ner i såskastrullen. En stor fördel med rätten var att den kunde anpassas tidsmässigt (potatisen förbereddes) så att det inte blev för stressigt i sista stund!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.