Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Oxfilé med potatis- och palsternacksgratäng och portvinsstekt svamp

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Idétorka till nyårsmiddagen? Denna lyxiga rätt blir garanterat en succé!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Putsa och skär oxfilén i 4 bitar. Lägg köttet i en plastpåse med portvin, vitlök och örter och låt marinera minst 1 timme, gärna över natten i kylskåp.
  2. Skär bort svålen från fläsket. Tärna fläsket i 1 cm bitar. Stek fläsk, champinjoner och steklökar i smör i en stekpanna. Stek tills allt fått lite färg, ca 3 minuter. Tillsätt vin, oxfond, lagerblad och svartpeppar. Låt koka under lock i 40 minuter. Smaka av med salt.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skala potatis och palsternacka. Skär i tunna skivor och lägg i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna förutom parmesanosten. Koka på medelvärme, rör då och då. Smaka av. Häll upp i portionsformar eller i en stor passande ugnsform. Strö över riven parmesanost och gratinera mitt i ugnen 30- 60 minuter, beroende på tjockleken på potatisen och på formens storlek. Prova med en potatissticka.
  5. Lyft köttet ur marinaden. Krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och stek 2 köttbitar i taget i smör och olja. Stek tills de har fin stekyta på båda sidorna. Lägg köttbitarna på en ugnsplåt eller form.
  6. Hit går att förbereda.
  7. Vid servering: Stek klart köttet i ugnen på 175 grader till en innertemperatur på 55-60 grader. Ta ut köttet. Låt vila på plåten 5 minuter, då höjs temperaturen några grader.
  8. Servera köttet med potatisgratängen och svampen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.