Idétorka till nyårsmiddagen? Denna lyxiga rätt blir garanterat en succé!
Instruktioner
- Putsa och skär oxfilén i 4 bitar. Lägg köttet i en plastpåse med portvin, vitlök och örter och låt marinera minst 1 timme, gärna över natten i kylskåp.
- Skär bort svålen från fläsket. Tärna fläsket i 1 cm bitar. Stek fläsk, champinjoner och steklökar i smör i en stekpanna. Stek tills allt fått lite färg, ca 3 minuter. Tillsätt vin, oxfond, lagerblad och svartpeppar. Låt koka under lock i 40 minuter. Smaka av med salt.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala potatis och palsternacka. Skär i tunna skivor och lägg i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna förutom parmesanosten. Koka på medelvärme, rör då och då. Smaka av.
Häll upp i portionsformar eller i en stor passande ugnsform. Strö över riven parmesanost och gratinera mitt i ugnen 30- 60 minuter, beroende på tjockleken på potatisen och på formens storlek. Prova med en potatissticka.
- Lyft köttet ur marinaden. Krydda med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och stek 2 köttbitar i taget i smör och olja. Stek tills de har fin stekyta på båda sidorna. Lägg köttbitarna på en ugnsplåt eller form.
- Hit går att förbereda.
- Vid servering:
Stek klart köttet i ugnen på 175 grader till en innertemperatur på 55-60 grader. Ta ut köttet. Låt vila på plåten 5 minuter, då höjs temperaturen några grader.
- Servera köttet med potatisgratängen och svampen.
Publicerat den
18 december 2014
Liknande recept
Skriv kommentar