Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Oxfilé med rosmarin och oliver

 
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 45 minuter
Skriv ut

Ursprunget till denna rätt fanns i DN, men har lyxats till ordentligt, bland annat genom att byta ut fläskfilén mot oxfilé. Serveras med potatis; stekt, hasselback eller gratäng. Imponerar i sin lyxighet på gästerna, men är ändå ganska enkel att göra. Fungerar både till små och stora fester.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skär baconet i två centimeter breda strimlor på tvären och stek det knaprigt i en torr panna (en panna med höga kanter är att föredra).
  2. Skala och halvera schalottenlöken, skala och finhacka vitlöken. Lägg båda delarna i pannan med baconet och stek dem mjuka i några minuter.
  3. Häll i vinet och låt koka in i några minuter. Tillsätt vatten, fond, torkad rosmarin och krossade enbär. Reducera vätskan till såskonstistens. Om såsen blir klar innan köttet kan den varmhållas på låg värme utan problem.
  4. Under tiden - putsa oxfilén. Salta och peppra och bryn den runt om i lite smör. Efterstek i ugn 15 minuter i 150° C. Låt den sedan vila i 10-15 minuter.
  5. När vätskan reducerats rör ner smör och oliver. Skär upp köttet i tjocka skivor och lägg på ett serveringsfat och häll såsen över. Garnera med färsk rosmarin.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.