Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Oxsvanssoppa

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

En mustig och god soppa som tar lite tid att laga men är verkligen värd det.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Denna klassiker bland goda soppor tar sin tid att laga, passar därför utmärkt att göra i stor sats till bjudmat eller matlag. I ett litet hushåll kan soppan frysas, uppdelad i lagom stora portioner. Tillagningen kan med fördel delas upp så att kött och grönsaker bryns och kokas i förväg, t ex dagen innan. Buljongen blir nämligen ganska fet och om den får tid att kallna stelnar fettet till en kaka som lätt kan tas bort.
  2. Stycka nötsvansen i bitar, skär i lederna. Skala och skär lök och rotsaker i mindre bitar. Låt lite fett bli ljusbrunt i en stekpanna. Bryn köttbitarna runtom i omgångar på ej för stark värme och lägg över dem i en stor gryta. Fräs sedan lök och rotsaker och lägg dem efter hand i grytan.
  3. Tillsätt vatten, salt, peppar, lagerblad och ev persiljestjälkar. Koka 3-3 1/2 timme under lock tills köttet lätt lossnar från benen. Tag upp köttbitarna, sila ifrån buljongen och ställ den kallt. Rensa köttet fritt från ben, fett och brosk och skär det ev i mindre bitar. De urkokta grönsakerna sparas inte. Så långt kan soppan lagas i förväg.
  4. Tag bort fettkakan på buljongen. Skala och strimla morötterna, snitta, skölj och skiva purjolöken. Koka dem nätt och jämnt mjuka i lite av buljongen. Koka morötterna ca 10 min, lägg i purjon och koka ytterligare ca 5 min. Hetta upp resten av buljongen i soppgrytan tillsammans med tomatpuré, soja och buljongtärningar. Rör ut mjölet i lite vatten till en slät redning, tillsätt den, koka upp under omrörning och koka 3-5 min. Lägg i kött och grönsaker, hetta upp och smaka av soppan, gärna med lite sherry.
  5. Om nötsvansen kokas i tryckkokare blir den färdig på ca 1 tim.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.