Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Päron- och chokladtarte

 
  • Serverar: 8-10 portioner
Skriv ut

Den store kocken Escoffier, som verkade vid 1900-talets början, kombinerade pocherade päron och choklad i en känd dessert. Här har smakerna förenats i en läcker paj.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med päronen: Häll vattnet i en kastrull och koka upp det med sockret tills det löser sig. Sluta röra runt i kastrullen och låt sockerlagen koka kraftigt ett par minuter, sänk sedan värmen.
  2. Sakla, halvera och kärna ur päronen. Lägg halvorna i sockerlagen. Koka upp lagen igen och låt päronen koka med ett par minuter. Stäng av värmen och lägg på ett lock. Låt päronen ligga kvar i lagen cirka 30 minuter. Finns tid kan de med fördel svalna helt i spadet.
  3. Gör pajskalet: Smöra och mjöla pajformen. Arbeta ihop smör, mjöl, äggula, florsocker och salt till en deg, för hand eller i en matberedare med kniven isatt. Platta till degen på ett mjölat bakbord.
  4. Lägg en bit plastfolie på bakbordet. Lägg pajdegen ovanpå och täck med ytterligare ett lager plastfolie. Kavla tills degen är tunn och smidig. Lyft över den kavlade degen till pajformen, tryck ut den och nagga sedan bottnen. Ställ formen kallt 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Gör krämen: Dela chokladen i bitar och smält i en kastrull på mycket svag värme. Vispa samman smör, socker och den malda mandeln till en fin smet. Tillsätt äggen. Rör sedan ner den smälta chokladen.
  6. Förgrädda pajskalet 10 minuter. Ta ut formen med pajskalet och sänk ugnsvärmen till 150 grader. Häll krämen i pajskalet och arrangera päronhalvorna ovanpå. Strö till sist över den flagade mandeln. Grädda pajen cirka 1 timma. Pudra över lite florsocker vid servering. Servera gärna pajen ljummen med vispad grädde eller en kula vaniljglass.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.