En matbrödsdeg som går lätt att forma till egna påhittiga bullar. Kul när man bakar med barnen.
Instruktioner
- Smula jästen i en hushållsmaskin eller bunke. Tillsätt vattnet, behöver inte värmas och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt salt, sirap och smöret i klickar.
- Tillsätt mjölet och arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter i maskin, ca 8 minuter för hand, tills den blir blank och smidig.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i två delar och varje del i mindre bitar. Forma först till runda bullar och sedan till olika figurer efter eget huvud. Man kan t ex rulla till smala längder för att sedan göra bokstäver eller lussebullsfigurer.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesam- eller vallmofrö.
- Grädda mitt i ugnen 7-8 minuter.
Publicerat den
20 mars 2011
Skriv kommentar