Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Palt

 
  • Serverar: 7-8 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Det finns många variationer av denna rätt, palten kan vara fylld eller så serveras fläsk vid sidan av. Fyllningen kan givetvis också variera. Vissa har bara fläsk, utan kryddor eller lök. Min mor brukar göra den runda fyllda palten, men om hon har bråttom så gör hon platta paltar och serverar fläsket på sidan. Det är lika gott vilket som, men jag får mer äkta paltkänsla av den runda fina palten. Måtten i recepten brukar variera kraftigt och min mor använder egentligen inget recept men vi tog tillsammans fram detta recept som vi tyckte gav en god palt med fin konsistens.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Fyllning: Kan förberedas i förväg och förvaras ett dygn i kyl eller längre i frys.Stek fläsket och ev lite av köttfärsen med lök och kryddor, låt svalna, blanda i resten av råa färsen och rulla till bollar 3-4 cm i diameter. Snåla inte med kryddpeppar.
  2. Paltsmet och paltkok: Koka upp vatten och salt i en palt/syltkittel. Det ska ha en salt styrka som en god buljong. När vattnet kokar riv den råa potatisen som annars blir mörk och palten blir tråkigt grå till färgen. Blanda (med stadig trägaffel el dyl) potatis, salt och mjöl i stort kärl. Smeten ska vara lagom mjuk och ha en tydlig god sälta. Den kokta potatisen är ett frivilligt inslag, den gör att platsen blir något mjukare i konsistensen. Somliga vill ha en hård palt och utesluter då kokt potatis, men då kan man vara något försiktigare med mjölet och minska på det.
  3. Forma till palten och koka: Ta fram ett fat med mjöl till händerna och mjöla in dem.
  4. Ta en klick smet och forma först en rund boll som du sedan plattar ut i ena hand flatan.
  5. Lägg en kula av fyllningen i mitten och nyp ihop kanterna så det sluter alldeles tätt omkring kulan. Om det blir väldigt tjockt med smet där du nypt i hop kan du skära bort överflödet och sedan rulla palten till fin rund form mellan mjölade fingrar. Nu ska den direkt ner i det kokande vattnet: tag en träslev som du först tar upp lite kokande vatten i och lägg palten i den böta sleven, sänk ner mot botten och låt palten ligga på sleven i det kokande vattnet medan du gör nästa boll. På detta sätt undviker man att palten fastnar i grytan och går sönder. När sista palten är klar låt grytan koka i 45 min.
  6. Vanliga tillbehör är skirat smör och lingonsylt.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.