Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Paneer (indisk färskost)

(1 kommentar)  
 • Serverar: 4 portioner
 • Tid: 5 timmar
Skriv ut

Den vanligaste osten i Sydostasien (enl. Wikipedia). Billig, lätt att laga och tacksam att smaksätta med marinad då den tar åt sig smak lätt. Används till grytor, röror, stuvningar traditionellt i många "klassiska" indiska recept. Med detta recept blir osten hård och "gnisslig" och kan ersätta dyr Halloumi om man marinerar korrekt. Grytor, sallader, fyllning i baguette osv osv passar detta recept bra till. Ger ca 250g fast ost.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Koka upp mjölken (rör om så det inte bränner vid) och ta av från värmen. När mjölken nått kokpunkt tillsätt vinäger en msk åt gången. Normalt räcker två msk, men om man har fel temp. så räddar den tredje matskeden en.
 2. Mjölken spricker ganska omedelbart, rör om försiktigt. Om du gjort allt perfekt har du klumpar i Keso-storlek. Är de mindre var det nog för svalt/annat fel, därav den 3:e msk vinäger. Det kommer att bli bra hursom.
 3. Häll massan i silduk, pressa ut vätskan rätt omgående. *VARNING* varmt. Ta upp klumpen som blir kvar och slå om en köksduk, lägg på skärbräda, lägg ytterligare skärbräda ovanpå. Fyll en 5l kastrull med vatten och ställ ovanpå (försiktigt till en början så ostmassan inte spräcks helt).
 4. Låt pressa ca 2.5-3 timmar, kontrollera ytan på vattnet i grytan om du inte vill ha en sned/ojämn ost. Justera grytan så att vattennivån är jämn efter hand.
 5. Lägg osten i plastpåse i kylen så den får vila och bli kall, någon timme minst.
 6. Se "Fyra marinader för Paneer" hur man mkt enkelt sätter piff på osten om man inte skall ha den i någon rätt direkt.
 7. När man gjort detta ett par gånger så går allt på autopilot :) Enklare ost finns inte.

Liknande recept

Kommentarer (1)

 • Disen 23 juli 2010

  Gjorde denna ost idag, och ikväll har vi grillat den...mums!, med lite kryddor så blev den supergod. Halva osten har jag lagt i marinad för att testa. Återkommer med mer info senare. Mycket enkelt att göra. Tack för receptet.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.