Blanda socker och grädde i en kastrull. Skär upp vaniljstången och skrapa ur kärnorna som du tillsätter i blandningen tillsammans med vanilj-skalet. Koka upp under omrörning.
Lyft ur vaniljstången ur blandningen. Krama ur gelatinbladen och tillsätt i blandningen, därefter basilikabladen och mixa alltsammans med en mixerstav.
Häll upp i fina glas och sätt in i kylen för att stelna i ca 2 timmar.
Toppning
Halvera tomaterna och pilla ur kärnhusen om de är för rinniga i konsistensen.
Blanda socker och vatten i en kastrull som du värmer på spisen tills det blivit trögflytande. Tillsätt tomaterna och koka upp i 4 minuter tills de blivit lätt mosiga.
Riv zesten (yttersta skalet) av en apelsin och tillsätt sist i blandningen.
Häll de karamelliserade tomaterna över basilika-pannacottan och garnera med ett färskt basilikablad på toppen.