Att baka brödet i panna har lång tradition i USA:s sydstater. Där har varje familj sitt eget recept på pannbakat bröd.
Instruktioner
- Lägg mjölet i en stor skål och gör en grop i mitten av mjölet. Lös upp jästen i ½ dl ljummet vatten, häll blandningen i gropen och fös över lite mjöl. Låt jäsa 10 min.
- Skölj och ansa örterna och hacka dem fint. Blanda örter, kesella, parmesan, 1 msk olivolja, socker och fint salt i en skål. Häll blandningen över mjölet och arbeta samman till en slät deg med elvispens degkrokar. Låt jäsa 1 timme och 20 min.
- Smörj gjutjärnspannan med 1 msk olja och sätt in den i ugnen strax före jästidens slut. Sätt ugnen på 175°C. Lägg degen i pannan och släta till ytan.
- Sätt in brödet i ugnen och grädda 40 min. Ta ut brödet och låt det svalna i pannan. Pensla brödet med 1 msk olivolja och strö över grovt salt före servering.
- Brödet är härligt till grillat eller till sallader.
- Receptet är lätt att variera:
Parmesanosten kan bytas ut mot annan ost efter smak.
Eller ersätt hälften av örterna med 50 g fint tärnad, fräst skinka eller bacon.
- Lycka till!
Publicerat den
17 augusti 2010
Liknande recept
Skriv kommentar