Papayan som odlas i tropikerna smakar bäst i sällskap med några droppar citrussaft. Citrussalladen förhöjer papayans sötaktiga aromatiska smak och ger en snabb C-vitaminkick.
Servera gärna med en klick yoghurt smaksatt med honung eller kardemumma och florsocker.
Instruktioner
- Citruskompott:
Borsta och tvätta citrusfrukterna väl. Strimla det yttersta skalet på 1 lime och 1 apelsin, gärna med zestjärn.
I annat fall kan man skala med potatisskalare och sedan strimla med vass kniv.
- Skala citrusfrukterna med vass kniv ändå in till fruktköttet.
Inget av det vita ska vara kvar. Skär limefrukterna i tunna skivor.
Skär ut hinnfria klyftor ur apelsinerna och grapefrukten.
Lägg frukten i en skål. Krama ur resten av saften i apelsin- och grapefrukthinnorna direkt i skålen. Smaka av med sockret.
- Dela papayan, skrapa bort och kasta kärnorna. Skär fruktköttet i klyftor och skär bort skalet. Vänd klyftorna i citrussalladen och låt marinera ca 5 min. Häll salladen på ett fat.
- Kardemummayoghurt:
Smaka av matlagningsyoghurt med florsocker och kardemumma eller enbart med honung.
- Garnering:
Blanda skalstrimlorna med sockret. Strö blandningen över salladen inför serveringen.
Publicerat den
21 december 2008
Liknande recept
Skriv kommentar