En favorit på sensommaren när tomaterna och basilikan är som bäst. Görs gärna på det du har hemma, det vill säga rester.
Receptet kommer från boken Italia Amore.
Instruktioner
- Dela tomaterna och skrapa ur kärnorna.
Skär tomaterna i klyftor och skär bort skalet.
- Skala och hacka vitlöken.
Fräs den några minuter i ½ dl olivolja utan att den tar färg. Tillsätt tomaterna precis innan vitlöken börjar bli brun.
Koka sakta under lock cirka 30 minuter, rör om då och då.
- Tillsätt vatten och låt koka ihop några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
- Skär bort det mesta av skorpan på brödet och bryt i bitar.
- Lägg brödet i tomatsoppan och rör försiktigt tills brödet sugit upp vätskan, tillsätt mer kokande vatten om soppan är för tjock.
Ta soppan från värmen och låt svalna något.
- Riv basilikan i mindre bitar.
Vänd ner den tillsammans med 1 dl olivolja.
Låt stå en stund före servering för att brödet ska absolubera smak.
- Häll upp soppan i skålar och servera.
Mal över lite svartpeppar.
Publicerat den
28 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar